Hogyan írjunk gyorsan, hatékonyan?

Mind a kezdőknek, mind a rutinos íróknak hasznos, illetve elengedhetetlen, hogy megtanuljanak gyorsan, de jól írni. Ha nem sajátítjuk el ezt a készséget, akkor kevesebbet írunk, ergo kevesebb pénzt kapunk, viszont sok idővel fizetjük ezt meg.

Íme hat ötlet a folyamat felgyorsításához:

1. Író tervez, író végez

Az előretervezéssel mindig időt lehet spórolni. Nem feltétlenül kell egy komplett vázlatnak lennie, elég, ha pár pontban írtad fel ötleteid, amik majd segítik a kreatív munkád menetét.


2. Ütemterv

Mindig legyen ütemterved, hogy érezd az ügyed komolyságát. Írd fel a naptáradba, tiszteld ezeket, a munkádat azzal, hogy ezalatt nem válaszolsz hívásokra, sem e-mailekre, nem kolbászolsz el a közösségi oldalakra, ahová csak öt percre szeretnél felkukkantani, de bő félóra lesz belőle.
Tartsd keményen a menetrendet!


3. Készülj fel időben, ne a megmérettetés közben készítsd a puskát!

Ahogy írtam, munka közben legyen kéznél a vázlatod, a jegyzeteid, melyeket viszont mindig írás előtt állíts össze! Hiába csak azért böngészel a neten, mert a történeted egy fontos adatot igényel, amit saját főből nem lehet kitalálni (például San Francisco csapadékmennyiségét), ez megakaszt. A keresgéléssel kiesel a lendületből, az idő így tényleges munka nélkül repül el.

Mindig írás előtt gyűjtsd össze azokat az információkat, amik később elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy zavartalanul haladj.


4. Gurulj le a lejtőn, és meg se állj a célig!

Szedd össze magad, fogj neki az írásnak, és addig ne hagyd abba, amíg be nem fejezted! Természetesen ezt nem úgy értem, hogy délelőtt 10-kor állj neki a 400 oldalas regényednek, és írd meg vacsoráig. De fogj minél előbb a munkának, adj magadnak napi határidőket, és teljesítendő oldalszámokat, aztán meg se állj, amíg el nem érted a kitűzött célt!



5. Írj most, ellenőrizz később

Sok a szóismétlés, mi is az a kifejezés…? Hallgattasd el a belső kritikus éned! Ne szakítsd meg a lendületet azzal, hogy írás közben még szerkeszteni is akarod a művedet. Lelassít, kiüt a nyeregből, és egy csomó ötlet úszik el, miközben a javítgatással vagy elfoglalva. Menj tovább, fókuszálj a történetre! Majd később nézz vissza, akkor aztán kigyomlálhatod, formázhatod, és foltozgathatod a szöveget.


6. Legyen aki sejhajba rúg

Lehet ez egy izgatott olvasó, vagy valaki, akit megkérsz, hogy nézzen a körmödre, és fegyelmezzen meg, ha nem haladsz az írással. Persze, sokkal jobb az, amikor az olvasó dörömböl az ajtón, mert inkább lelkesít, mint egy megbízott által “követelt” mű, de mindkettő segít, és erőt ad a folytatáshoz. Na meg egy jó nagy adag lelkiismeret-furdalást, ha két napig csak lustultunk, miközben más vár, és érdeklődik a fejleményekről. Ez is remek motiváció, csak szégyenben ne maradjunk. ;)


Más megközelítése a produktivitásnak:

Használd a hangod

Most nem azokról a szoftverekről van szó, amelyek a hangot szöveggé alakítják, mert ezek maximum jegyzeteléskor lehetnek hasznosak, könyvet “írni” ezzel a módszerrel még nem igazán lehet. Viszont a végtelenül egyszerű diktafon segíthet az írás felgyorsításában. Eleinte kicsit idegen lehet ehhez az eszközhöz nyúlni, és egy komplett dialógust felmondani rá, amit utána le is kell körmölni, de megéri. A gondolatok mindig gyorsabban cikáznak, mint az ujjaink a klaviatúrán, ez a technika pedig segít, hogy az összeset sikerüljön elkapni, és rögzíteni. Mikor újra meghallgatod, és leírod a hallottakat, folyamatosan pofozhatod ki a sztorit.                    

Tanulj meg írni, de gyorsan ám!

Amennyire csak tudod sajátítsd el a gyorsírás készségét, hogy aztán minél kevesebb idő alatt. minél több szót tudj leírni, ezzel lépést tartva a fejedben zajló eseményekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes