Válltáska*

Nem régiben rászántam magam Stephen King egyik könyvére, és olvasás közben rengetegszer vágott kupán a felismerés, hogy anyám ő aztán tudja mi fán terem a horror! Bár nem az én műfajom, jobb szeretek valódi őrültektől rettegni (meg a zombiktól, a zombik mindenen túltesznek), mégis elismerem, hogy a műfaj egyik legnagyobb vezéregyénisége. Stephen King=horror, méláztam, pedig mint lenyomoztam, Stephen King nem csak a horror műfajában alkot, ír sci-fit és fantasyt is. Tehát van ilyen, még a legnagyobbak, legsikeresebbek is hajlandóak idegen vizekre evezni.
Már több, mint egy tervezem, hogy új műfajokat próbáljak ki, a sztorik ötlete a legváratlanabb pillanatokban köszönnek vissza, de amikor belefogok... Lecsap a bizonytalanság. Ezt kell tennem? Jó ötlet más műfajokkal kísérletezni? Lássuk! Mai témánk a műfaj váltás. (Bocsánat a címért, a bejegyzés végén minden értelmet nyer...)

Miért fontosak a műfajok?
Erre a kérdésre már az előző bejegyzésemben megkaptuk a választ. Röviden legfőképp azért, hogy a jó helyre besorolt könyv a megfelelő polcra kerülhessen, ahová a megfelelő marketinggel a megfelelő közönséget lehessen irányítani.


Miért fontos, hogy kitarts a "saját" műfajod mellett?
Ha írói álnévvel publikálsz és sokáig, következetesen egy műfajra fókuszálsz, előfordulhat, hogy a neved egybeforr azzal, ami  a specialitásod. Sok szerző szinte elválaszthatatlanná válik attól a műfajtól, amiben sikeres. Ez jó márkanév építés, okos marketing megmaradni a műfajod keretein belül, viszont váltás esetén, nem biztos, hogy követni fog az olvasóközönséged.

Ám a márka nem csak a műfajjal egyenlő, ez nem kötelezően egyetlen védjegyünk, az több komponensből áll. Mire akarok ezzel rávilágítani? Hogy miért érdemes, miért fontos új műfajokat kipróbálni?

Az írásra mindig úgy gondolok, mint egy kalandos utazásra. Szeretem a krimit, biztonságos, kiszámítható, jól ismerem a terepet. Ez olyan, mintha minden nyáron ugyanarra a helyre látogatnék el. Sokunknak a megszokott, kényelmes műfajunk az utazási célpontunk, követjük a bevált utat, mert tudjuk, hogy jók vagyunk benne. Azonban felmerül a kérdés, tényleg ezt akarjuk? Egy életen át újra és újra ugyanazt a környéket bejárni?

Stephen King hagyta magát beskatulyázni? Miért ne hagyta volna? Sikeres a horror műfajban, mi kell még?! Kaland.


Páran a kudarctól félve, páran azért, hogy megtartsák a márkanevük, néhányan más-más megfontolásból új műfajokban is kipróbálták maguk álnéven, de a lényeg, hogy megpróbálták. Miért? Ott van a kíváncsiság és a bizonyítási vágy, hogy nem lehet beskatulyázni őket, nekik nem szabhatnak határt az elvárások vagy az aktuális piac. Meg akarják mutatni, mire képesek, hogy milyen fejlődésen tudnak keresztül menni változatos munkáik által.

Neked és magamnak is azt javaslom, tegyünk egy kis kitérőt, ne féljünk kimozdulni a komfort zónánkból!


Miért törj ki a megszokottból?
Szögezzük le, hogy talán nem te leszel az új King, vagy Tolkien, nem biztos, hogy az összes műfajban sikert aratsz majd, talán a legtöbb, különböző műfajban tett szárnypróbálgatásod a fiókban marad. Akkor is élvezd a határtalan lehetőségeket, a vándorlás új izgalmát. A "terület" növelése segíthet, hogy jobbá válj. Ha bizakodva nézzük a helyzetet, elszántsággal az is megeshet, hogy tévedek, és te vagy King 2. Megvan rá az esély, hogy új területet hódíts meg, olyat, melyen sokkal sikeresebb lehetsz, mint a régin.

Ellenben a stagnálás, a megszokott ösvény bejárása unalomba fordulhat át. Növekedni kell, tanulni, kísérletezni. Az új műfajok, új kihívások elé állítanak, tesztelik és fejlesztik írói képességeink.
Megjegyzendő, ha örömöd leled abban, amit csinálsz, ha produktív és kreatív vagy abban a műfajban, amit jelenleg képviselsz, jobb, ha kiaknázod azt. A műfaj váltás extra időt követel, hiszen ki kell ismerni az új műfajt, ráadásul nem lehet magunkra erőszakolni, vágyni kell rá, késztetést kell éreznünk rá. Ha megvan a motiváció olvass olyan műfajú könyveket, melyben ki szeretnéd próbálni a tehetséged. Alaposan tanulmányozd az ismeretlen terepet, vázlatolj sokat! Találd meg, a műfaji szempontokat, mik a sajátosságai? Ennek fontos szerepe van, hogy ki tudd őket hangsúlyozni. (Pl.: Leírás, párbeszéd, cselekmény kibontakozása, stb.)
Az új műfajok szemlélete segít, hogy más aspektusból láss és érts meg egyes körülményeket, eseményeket. Miután ezzel és úgy általában végeztél a felfedező túráddal az új műfaj területén, ne felejtsd el mindazt, amit tanultál. Bátran használd fel a tudást a szokásos műfajodban is!


Természetesen, ha nincs, ami visszahív a régi műfajhoz nem kell visszatérned a régi életedbe, megszokott "helyedre", tovább csiszolhatod az új műfajban írt műved, vagy próbálhatsz újabbakat írni.
Viszont, ha tetszik a kalandozás, akkor folytathatod utad más területek (műfajok) felfedezésével.


Kétségtelenül mindez nagy kihívás, az pedig tagadhatatlan, hogy sokak neve egy bizonyos műfajjal vált egyenlővé, mert felismerhetők regényeikben a műfaji jellemzők, ezáltal (is) lettek híresek.
De azért mert megszoktuk, mert így tűnik normálisnak és biztonságosnak nem kell egyetlen műfajra szakosodunk, mert váratlan, izgalmas kalandokról maradhatunk le!

(*Szatyorka és Bőröndke őrségben állnak. Hirtelen meglátnak valakit közeledni:
- Állj kivagy?!
-Válltáska.
Sajnálom, öreg vicc, de folyton ez jár a fejemben.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes