Időzavar

Egy hét kilenc nap, egy nap negyvennyolc óra, tavasz után jön a tél, a főhősünk pedig hétfőn ünnepelte a harmincadik születésnapját, és másnap, vasárnap nyűgösen ébredt!
Így van, vagy nem így van? Semmi sem böki a csőrünk? Hacsak nem valami fura dimenzióban játszódik a történet, akkor nincs hiba, ám, ha felrúgtuk az időrendiséget írás során…



Könnyű a cselekménnyel sodródni, belemerülni a írásba, és még könnyebb mindeközben elfelejteni, hogy nyomon kellene követni az időt.

Ha feltűnik a hiba, némi keserves kutatás és javítás után kiküszöbölheted, de ha nem, és nyomtatásba kerül a műved, másnak biztos szemet fog szúrni, ami nagyon kellemetlen dolog.


Hogyan küszöböld ki az időzavart?

Mindenekelőtt tudd, hogy körülbelül mennyi időt fog felölelni a sztori.
Rövidebb időkorlát esetén a sztori feszültebb, intenzívebb lehet, ám, ha túlságosan rövid idő leforgása alatt játszódik, hihetetlenné válhat.
Hosszú: Biztosan jut a karakterek személyiségének, motivációjának, a cselekmény kibontásának idő, de kell a korlát, mielőtt úgy elhúzódna az egész, hogy unalomba fordulna a kezdeti lelkesedés.


Ne veszítsd el a kontrollt

1. Naptár:
Online és papír formában is egyszerűen, ingyen hozzá lehet jutni naptárakhoz. Használd a fiktív történetedhez fiktív naptárt.
Írd le röviden a nap legfőbb eseményeit. Ha jól, rendezetten vezeted, gyorsan visszakeresheted a történések időpontját.
Kifejezetten javaslom használatát (mondhatni elengedhetetlen), ha történelmi regényt írsz, amikor is pontosan kell tudnod mikor mi történik.

2. Idővonal
Használj idővonalat, ha a történet eseményei gyorsan, rövid időn belül követik egymást.
Az idővonal sokkal részletesebb kidolgozást enged, hiszen vannak olyan regények, melyekben majdnem minden perc számít.
Ez lehetővé teszi, hogy meglásd a lyukakat, az ellentmondásokat. (Egy szereplő nem lehet két helyen egy időben...)

Az író nem andaloghat az álmok földjén idő nélkül, arra alapozva, hogy úgyis kiköt a sztori végén. Nem elég, ha tudod mikor kezdődik és mikor ér véget a történetnek, a köztes idővel is el kell számolnod.

Találd meg a hozzád legtesthezállóbb, legmegbízhatóbb módszert, mellyel nyomon követheted az események időrendiségét. Ha biztosra akarsz menni, a naptárnál és az idővonalnál is felírhatod az időpontokhoz tartozó oldalszámot. Azt nem javaslom, hogy minden apróságot kijegyzetelj, mindig nagyvonalakban, de gyorsan értelmezhetően gyűjtsd ki: ki, (mikor (óra)), hol, mit tett. Nézegesd a fiktív naptárad/idővonalad, legyen előtted íráskor. Talán ostoba, fárasztó módszernek tűnik, de hidd el, tudom miről beszélek, estem már időzavarba, és minden volt, csak nem kellemes a kijavítása.


2 megjegyzés:

  1. Ez a naptár annyira jó ötlet! Szeretem a fejemben tartani a napok, hetek történéseit, de néha megbukik a dolog, ha vissza kell keresni. Szóval köszi a tippet :)

    VálaszTörlés

© Copyright 2015. Theme by Way2themes