Kreatív írás más megközelítésből

Sokan szeretik, sokaknak bevált, de tényleg megéri erre pazarolni hatékonyságunkban az időt és energiát?

Nem, igen, azaz...

Attól még, mert valakinek nem jön be a kreatív írás, nem jelenti azt, hogy mindenki számára energia-, és időpocsékolás. A kreatív feladatok elősegítheti, hogy megjelenjen az író múzsája, de könnyen meglehet, hogy szimplán időpocsékolás az egész folyamat.

Őszintén, én ritkán végzek kreatív írás gyakorlatok, hogy miért? Íme néhány ok:

Idő:
Könyvet írni időigényes. Évente egy regényt dobok a piacra (szégyenletes késésben vagyok), ha a tényleges alkotói folyamatot megosztom, ez az idő többszöröződhet. Kérdéses, mennyire éri meg olyasmit írni, ami aztán egy fiók mélyén lapul örökre?

Kreativitás - gyakorlatba vagy munkába fektessük?
A gyakorlás nem lesz publikálva, nem arra készül. Okosan,  felelősségteljesen kell felhasználni a kreativitást, olyasmire fordítani, amit később nem bánunk meg.

Írás=Gyakorlás?
Az írók írnak. Gyakorlás alatt pedig nem kell feltétlenül mások által kiadott feladatot értenünk. A gyakorlások azok a változatok, kéziratok, melyeket a történetbe foglalsz, majd kipofozod azt.

Gyakorlás=Halogatás
Mindjárt nekilátok a munkának, csak lefőzök egy kávét, labdázok a kutyával, átrendezem az asztalom... még egy kicsit gyakorlok. Akarva-akaratlanul abba a hibába eshetünk, hogy a tényleges írás elébe helyezzük a gyakorlást, hogy elodázzuk az éles bevetést, mert az sokkal keményebb munka, mint az egyszerű, tét nélküli irkálás.

A kreatív feladatok helyett úgy is gyakorolhatsz, hogy a történeted dolgozod ki. Napi tizenöt-húsz percet foglalkozz olyan írással, mely nem kifejezetten a történet előrehaladtát szolgálja, de kapcsolatban áll vele. Ötletelj (segíthet megtörni az írói blokkot), párbeszéd foszlányokat gyűjts, vázlatolj, készíts leírásokat (személy, helységek), etc.
Különben mindig érdemes kreatív írást gyakorló feladatok között böngészni, mert remek ötletekre tehetünk szert csak azáltal, hogy olvasgatjuk őket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes