Az ingyen és fizetett kenyér problémája

Könyvet írni melós dolog, hát még értékesíteni! Ha úgy gondolod, hogy műved elkészülte után hátradőlhetsz, és hagyhatod, hogy járja a maga zökkenőmentes útját, akkor valamit elnéztél.

Self-publisher íróként tapasztalom, tudom, hogy milyen nehéz, és frusztráló a szerzők élete, főleg azok után, hogy a regény kiröppen a fészekből, ugyanis egyedül nem tud repülni, segítségre van szüksége, hogy megismerje a világot, és főként, hogy a világ megismerje "őt".

Hogyan segítheted a boldogulását?

Értékelésekkel. 
Bevett gyakorlat, hogy az emberek kutakodnak, ellenőriznek, informálódnak arról, hogy mit gondol a többi "fogyasztó" az adott termékről, mielőtt beruháznak rá. A jó vélemények pedig megnyugtatják, motiválják őket, biztosításként szolgálnak, egyszerűen vonzzák a vásárlókat. 

Gyűjthetsz kommenteket, alapos kritikákat, blogbejegyzéseket, csillagokat és like-okat, a könyved felkerülhet valakinek a virtuális könyvespolcára, hirdetve, ezt bizony olvasták.

De hogyan gyűjts ilyen figyelemfelkeltő "kitüntetéseket"?

1. Anyu, apu, öcsi, hugi, papi, barát, barátnő, bestfriendforever... Kérlek, hagyjatok egy pozitív véleményt, és az öt csillagból mondjuk adjatok... minimum öt csillagot!
2. Termék a terméknek. Vásárolhatsz, tedd a kosárba a terméket. Léteznek szolgáltatások, melyekért, ha fizetsz, pozitív véleménnyel gazdagítják regényed.
3. Több, hamis profilt hozhatsz létre, melyeken keresztül értékelheted könyved.
4. Vakard meg a hátam, én is megvakarom a tiéd! Szövetséget köthetsz más írókkal, akikkel adok-kapok módra dolgozhatsz együtt, azaz hagyhattok egymásnak véleményeket, like-okat, stb. 

Ugye, nem is ördöngösség? Gyors és egyszerű megoldások ezek, melyek jó eséllyel növelik az eladásokat. 

Az ördöngös, aki az ördöggel cimborál

Hosszútávon mennyire éri meg ily módon felhívni az olvasók figyelmét?

Mindez sokszor csak időleges, egy szép napon meg fog telni az a bili és kiborul.

A felsorolt cselek hátulütői:

- A felületes vélemények bukás várományosak, hiszen hamar fény derül arra, hogy a delikvens valójában nem olvasta a szóban forgó regényt.

- A "kicsalt" érdemek (ha csak részben is igaz) azt az érzést keltik, hogy az író elsődleges célja a pénzszerzés.

- Míg a másik gürizik, addig a lusta csettint, és büszkélkedik. Ismerjük be, ez egyáltalán nem etikus. Az írótársadalom felhördül.

- Minden, ami volt, ha igaz is volt, törlésre kerülhet. Előfordulhat, ha lebukik a trükkös író, nem csak az írótársai léphetnek fel ellene, de a platform üzemeltetője is szankcionálhatja, amiért manipulálta a fogyasztókat, és megsértette az irányelveket.

- Eladod magad, a műved, a fizetett emberek pénzt csinálnak belőled. Jót tesz az önértékelésednek?

- A legrosszabb: Félrevezeted, becsapod az embereket.

- Tisztességtelen az olvasókkal szemben, és nem csak azokkal szemben, akik nem olvasták, hanem azokkal, akik igen. Lelkesen időt, pénzt, energiát szenteltek neked, arra, hogy őszintén, kéretlenül értékeljék a könyved. Azt tették, amire a szerző vágyakozik.


- Visszatérhetsz, de egy botrányt követően sokáig megkérdőjelezhetik a hitelességed.

- Hazudsz önmagadnak.

Kritikát kérni nem bűn 

Én is kérek, kritika, csillag, bármi jöhet, mert érdekelnek a vélemények. Hogy teszem? Példa alább:

Kérdezve kérek. Csak olyan értékelést kívánok a könyve(i)mnek és magamnak, ami hiteles. Azt akarom, hogy azok mondjanak véleményt, akik már olvasták.

Ha akarsz fizethetsz a véleményekért, feltéve, ha cserébe nem csak írnak a könyvedről, de el is olvassák.
Felkereshetsz és megkérhetsz bloggereket, vagy vállalkozó szellemű embereket, akik szeretik a műfajt, hogy ingyen írjanak róla kritikát, cserébe adj nekik ingyen példányt. (E-könyv, vagy akár nyomtatott forma.)

Jól tudom, hogy nem egyszerű véleményt kapni, hiszen sokan, ha el is olvasták, és tetszett nekik, nem szeretnek ezzel foglalkozni. (Nincs idő, nincs kedv, elfelejtik, amikor eszükbe jut már késő, nem olyan friss az élmény, nem hiszik, hogy megfelelően tudnak fogalmazni, stb.)
Emellett, ha felkérnél valaki, sokan nem írnak vissza, pedig ilyenkor még egy udvarias elutasítás is elég lenne.
Előfordulhat, hogy valaki bár elvállalná nincs rá ideje, vagy elvállalja, de hagyja a levegőben lógni, és a homályba vész.

Bármi történjék is, nem szabad feladni. Házalni kell, tapasztalatokat szerezni, tanulni, különben is, egy valódi rajongótáborral könnyebb könyvet írni, mint egy nem létező, ajnározó bagázsnak.

Jöhetsz játszani, de tiszta eszközökkel. Tiszteld írótársaid és az olvasókat.

Bár a kétségbeesett szerzők egyik, ha nem a legnagyobb problémája, hogy hogyan hívják fel a figyelmet a könyvükre, az aggodalom helyett fektesd az időd, energiád abba, hogy írsz egy jó könyvet, és azzal büszkén állsz az olvasók elé, amiért igazi véleményeket kapsz. A közönség hálás ezért.
A lényeg: Érdekeljen, hogy mit gondolnak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes