Kontrasztos archetípusok


Ahogy ígértem most a karakterek archetípusairól fogok írni, ti meg olvasni... remélem.;)

Kezdjük azzal, hogy gyakori hiba, amikor egy szereplő úgy cselekszik, és viselkedik, mint az író. Egysíkú klónokat alkotni nem jó.
Minden szereplő cselekedetének és reakciójának hihetőnek kell lennie, tükröznie kell a személyiségük. Az archetípusok (magyarosan ősképek) segítik helyretenni ezt a problémát. Ezekkel az útmutatókkal megérthetjük és megkülönböztethetjük a karaktereket és rendeltetésük, ugyanis minden típusnak megvan a maga motivációja, ami mozgatja őket (és a sztorit is),, megvan az okuk mit miért tesznek és mit akarnak tenni.


8 fő archetípust különböztetünk meg:

1. Főszereplő: a történet vezetője, akire a cselekmény épül, aki előre lendíti azt. A kezdeményező.
2. Ellenfél: A főszereplő ellentéte, aki szemben áll vele. Ő reprezentálja a problémát, amit meg kell oldani, vagy le kell győzni, hogy a főszereplő elérje célját.
3. Társ/szövetséges/csatlós/jobb kéz: A bizalom, megtörhetetlen hűség embere. 
4. Szkeptikus: Az önbizalomhiány jelképe. Mindenben kételkedik.
5. Értelem: A logika, intellektualizmus megtestesítője. 
6. Érzelem: A szenvedélyes, akinek mindre a gondolkodás nélküli, érzelmi reakció a válasza.
7. Mentor: A lelkiismeret. A főszereplő tanára, aki segíti a főszereplő küldetését.
8. Contagonist: A kísértő, aki akadályozza a főszereplőt.


Vessük össze az ellentétes párokat!

Főszereplő - Ellenfél

A főszereplő a közönség idegenvezetője a kaland során, ezáltal az, akivel a legjobban tudnak azonosulni.
Főként az ő cselekedetei, reakciói, belső utazása (fejlődése) mozgatják és alakítják  a cselekményt.
Ő a leginkább érintett a gonosszal szemben vívott harcban. 

A főszereplővel szemben áll az ellenfél, vagy ellenséges erő (pl. a Semmi a Végtelen történetből). Ez a személy a fő akadálya annak, hogy a főszereplő elérje a célját.

Nem feltétlenül kell az ellenfelet olyan tulajdonságokkal felruházni, ami a főszereplőből hiányoznak, ez vice versa igaz. Jó fogás, amikor hasonlóságokon osztoznak, ami lehet jó vagy rossz. Az ütköztetésükkel, de más-más útválasztásukkal kiemelhetjük a főszereplő felsőbbrendűségét. (Pl. Tom Denem-Harry Potter.)

Főszereplő/főhős: Luke Skywalker, Zsákos Frodó, Harry Potter
Ellenfél: Voldemort, Palpatine/a birodalom (Star Wars - Nem Darth Vader!)



Az ő képletük igen egyszerű, merüljünk lejjebb!

A Jobb kéz és a Szkeptikus

Minden főszereplőnek és főhősnek (nem, a két fogalom nem ugyanaz) szüksége van egy fegyverhordozóra és szövetségesre.
A társ a megingathatatlan támogatás és hit, aki nem fél áldozatot hozni. Feltétel nélkül megbízik a főszereplő minden lépésében, és biztos a sikerben, igazodik annak céljaihoz és bármi áron segít elérni azokat, míg a szkeptikus pesszimista figura, óvatosságra int és megkérdőjelez. A szkeptikus mindenben kételkedik, különösen a főszereplő döntéseiben. Kétkedése nem mindig negatív, a főhős előnyére is válhat.

Szkeptikus: Óz a nagy varázsló: Oroszlán
Társ: Csavardi Samu, Dr. Watson

Röviden: A történetben ők képviselik a bizalmat és kétséget. A társ hisz, támogat, a szkeptikus tagad, ellenez.


+ Általában a hű társat a főszereplőhöz csatlakoztatjuk. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy az ellenfélnek is lehetnek ilyen támogatói!  


Értelem és érzelem

Az értelem képviselője  a logika alapján hozza meg döntéseit, aszerint cselekszik, soha nem hagyja, hogy a racionalitás útjába álljanak az érzelmek. (Fejleszteni is lehet, az értelmesből érzelmes is válhat.) Logikusak a cselekedetei és gondolkodása, a főszereplőtől független. Ez a logika jól és rosszul is befolyásolhatja a főszereplő döntéseit, ugyanúgy ahogy az érzelmes karakter ráhatása. Az ő intézkedéseit mindig az érzelmei határozzák meg, ezek irányítják - szintén - függetlenül a főhőstől.
Az értelmes szereplő fegyelmezett, szervezett, sokszor ridegnek mutatkozhat, akiből hiányzik az emberiség. Az érzelmes kevésbé szervezett, lobbanékony, miután érzései hajtják. Természetesen egyik típus sem jobb a másiknál, mindkettőnek megvan a maga gyengesége és erőssége.
Az értelem és a szív ütköztetése mindig érdekes háborút szül.

Értelem: C-3PO, Spock
Érzelem: Dr. McCoy

 


A mentor és a contagonist (Na ezt fejtse meg valaki! Ellenlábas?)

A mentor, olyan, mint egy tanár/mester, átadja tudását és bölcsességét a főszereplőnek. Egyben a lelkiismeret megformálója, aki erkölcsi mércét állít fel. (Amin összevethetjük a főszereplőt kontra ellenfelet.) Ez a segítő óvja, és a helyes útra tereli a főhőst küldetése során, egyben támogathatja és ellenezheti annak döntéseit, attól függően, hogy azok mennyire igazodnak a felállított morális mércéhez. A mentor ellentéte a contagonsist, a hátráltató, kísértő. Ez a karakter akadályozza a főszereplőt, rá akarja venni, hogy hagyjon fel küldetésével. 
Ez a szereplő nem egyenlő az ellenféllel. Az ellenfél azon munkálkodik, hogy a főszereplő elbukjon, a contagonist késlelteti, eltereli. Nem áll közvetlenül szemben a főhőssel, inkább csak gáncsolgat. Állhat a főhős oldalán, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy nem áll az útjában!


Mentor: Yoda, Dumbledore, Charles Xavier, Obi-Wan Kenobi.
Contagonist: Darth Vader



! Nem kell és nem is javasolt minden archetípust szigorúan egy karakterbe helyezni. A típusok variálásával (pl. mentor+logika), és ötvözésükkel meglepetést okozhatunk olvasóinknak. (Pl. A társ végül lehet ellenlábas.) Azzal is ügyeskedhetünk, hogy felrugdaljuk az elvárt szerepeket, tehát nem feltétlenül kell, hogy egy idős ember/egy felnőtt legyen a mentor.


Természetesen mindegyik szereplőt, és típusaik funkcióját fejleszteni kell, hogy színes karaktereket kapjon történetünk és olvasóink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes