Ki vagyok én?

Hát az író! Sokszor azt kívánom, bárcsak ennyivel le is zárhatnánk a témát.
Kezdő vagy a szakmában, és nem állsz azon a szinten, mint a nagyok? Még nincs felmutatható eredményed, igazán fontos elismeréseid? Ráadásul a Nobel-díj megszerzése nincs is a kitűzött céljaid közt? Mindezek mellett és ellenére komolyan azt hiszed, hogy senkit sem érdekelsz, nincs szükséged biográfiája? Nagyot tévedsz. Minden író számára kötelező!

És most nem egy összecsapott, "ez megteszi, hiszen úgyse olvassák el" bemutatkozásról beszélünk. Nem lehet félvállról venni, hanem alaposan meg kell tervezni, időt és energiát ölni bele.
Nagy falat, én már csak tudom. Kínosan borzalmas bemutatkozókat tudok írni, görcsös, komoly, pont olyan, amilyen nem vagyok, és végképp nem olyan, mint a könyveim stílusa.

Elég nagy probléma ez nekem, és neked is, hiszen a biográfia egyfajta marketing szerepet is betölt. Ebben a részben arról akarjuk meggyőzni az olvasót, hogy miért mi vagyunk az ideális írók számára, miért mi vagyunk a tökéletes emberek arra, hogy jó könyvet írjunk neki?
Fontos hogyan mutatkozol be, majdnem annyira, mint a regényed bemutatása. Lehet, hogy valaki előbb a rólad szóló oldalt nézi meg, és a fecsegés, a fogalmazás elijeszti őket a sztoridtól. Tehát ne úgy állj hozzá, hogy senkit sem érdekelsz, az olvasók végtelenül kíváncsi teremtmények, akik szeretik tudni, hogy kivel van dolguk.


Hogyan írjunk jó biográfiát?

- Mindenekelőtt határold be a közönséged, kiknek akarod eladni magad? Ha orvosi szakkönyvet írsz, akkor nem biztos, hogy vicceket fogsz elsütni minden második bekezdésben, és arról elmélkedni, hogy mennyire szereted a focit, és a sört. Emellett döntsd el, milyen képet akarsz magadról közvetíteni? Szórakoztató? Intelligens? (Stb.)

- Csínján az életeddel! Érdekel valakit, hogy hol születtünk, vagy hogy hová jártunk suliba? Nem kell elmesélned az egész élettörténeted. Persze megemlítheted az alapadatokat röviden, hacsak nem relevánsak a sztoriddal. Például Texasban élsz, ahol a történeted is játszódik. Ez érdekes és hitelességet ad. De ne feledd, hogy mindenekelőtt íróként kell bemutatnod magad, egy író képét kell létrehoznod a fejekben.

- A jelen, nem csak írok... Végzettségünk, munkánk megemlítése igazán akkor fontos, ha kapcsolatban áll a könyveinkkel. Ha doktorok vagyunk, ám szakácskönyvet írunk, ennek közlése nem annyira szükségszerű. De, ha orvosi témájú könyvet írunk, ez egy hatalmas plusz pont. Különben általában érdekli az embereket, hogy mit csinálunk írás mellett, ezért megérdemel egy sort. A végzettségünk, szakmánk hosszabb biográfiákban érdemes feltüntetni, de ne ezen legyen a fókusz.

- Ismeretlen vagy? Senkit sem érdekel, hogy mit írtál. Ismert vagy? Mindenki tudja, hogy mit írtál. Patthelyzet. Mégis azt mondom, hogy listázd korábban megjelent publikációd. (Cím, kiadó, év.) Lehet kronológiailag, vagy teheted a lista tetejére azt a munkád, mely kapcsolatban áll a jelenlegi témájával. Ezzel bemutathatod, hogy ismered a témát, van már tapasztalatod, és képes vagy vele megtölteni egy teljes regényt. Ezért írj tapasztalataidról, élményeidről a választott témakörön belül. (Pl. Ha borokról írsz, és bejártad Franciaország, Magyarország, Olaszország borvidékeit, az érdekes, és releváns.) A tapasztalat, vagy a témakör mély ismerete lényeges, főleg, ha még nem publikáltál semmit.

- A hitelesség nagy úr. Ha a választott téma szakértője vagy, vagy hiteles forrásokhoz tudsz jutni (például krimid megírásakor sikerült egy nyomozóval konzultálnod), azt is írd a bemutatkozásba. 

- Légy alázatos, ne kérkedő. Természetesen írnod kell a nagyobb kitüntetéseidről, sikereidről. (Még az is fontos lehet, ha a helyi újságnál megjelent egy cikked.) Ne félj dicsekedni, de csak azokról, amik relevánsak az írással. A listát mindig frissítsd! Ám, ha csak az eredményeidről beszélsz, az száraz...

- Lehetsz személyes is. Felvetülhet a dilemma, hogy elfogadható-e személyes dolgokat is belevenni a bemutatkozásba, mint az, hogy tea függő vagy, és van két kutyád? Pár személyes infó feldobhatja, színesítheti a biográfiát, és emberközelibbé teheti az írót. Válaszd ki azokat, melyek igazán bemutatják, ki vagy. Még a legprofibb bemutatkozásnak is tartalmaznia kell némi személyes tényt, ami kiegészít, mélységet ad, és megengedni, hogy érzelmi kapcsolatot alakíts ki az olvasóiddal. Ezek az apró dolgok rávilágítanak arra, hogy nem egy Wikipédia bejegyzés, hanem egy ember vagy.

- Az író, mint meghasadt elme. E/1 vagy E/3? Egyes szám első személy, személyesebb, elég intim, ám nehéz lehet így írni magadról, főleg, ha dicsekedni kell. Tán általánosabb gyakorlat harmadik személyben írni, kiváltképp hosszabb biográfiák esetén. Az E/3 hatásvadásznak tűnhet, de jó megoldás, mert magabiztossá tehet, el tudunk vonatkoztatni magunktól, könnyebben nyílunk meg, és beszélünk eredményeinkről. Amire figyelni kell, ha így írod meg a bemutatkozást, hogy ne használd sokszor az ő névmást, hanem utalj magadra a neveddel, emellett ügyelj arra, hogy a stílus tükrözze a személyiséged.

- Írj többfélét. Hosszú: Ebben akár azt is leírhatod, hogy mit csináltál azelőtt, hogy íróvá váltál volna, mi sodort az írói pályára. Ezt használhatod: weboldaladon, rólad készült, hosszabb interjúkban. A közepes: Más weboldalak számára, vendégíróként. Rövidebb biográfia: Marketing céljára. A rövidebbnél is rövidebb, korlátozott karakterszámú összefoglaló: A közösségi oldalaknak.
Attól függően, hogy hová teszed ki, ne felejtsd el testre szabni! Nem kell feltétlenül mindenhol ugyanazzal szöveggel házalni. Például, ha kismamáknak szóló oldalon vendégcikket írsz, akkor valószínűleg ebből most kihagyod, hogy pincérnő vagy, és inkább azt említed meg, hogy három gyereked van, és pár évig bölcsiben dolgoztál.

- Minőségi fotó. Erre szinte mindig szükség van, szintén emberközelivé tesz. (Weboldaladon, a közösségi portálokon, akár a könyved borítóján, interjúk alkalmával kell.)

- Kapcsolat: Mindig legyen kint az elérhetőséged, ez amolyan névjegykártya, amivel biztosíthatod, hogy olvasóid kapcsolatba tudjanak lépni veled. (Tüntesd fel az e-mail címed, weboldalad, és közösségi oldalaid.)


Saját példámból tudom, hogy sokan lefagyunk, ha magunkról kell nyilatkoznunk. Írhatunk izgalmas, jó könyveket, ha a biográfiánk végtelenül unalmas, annak kárát láthatja regényünk.
A biográfia személyiség függő, saját döntésed, hogy komoly leszel, szakmai, szellemes, megemlíted a családod, vagy sem stb. Mindegy mi mellett teszed le a voksod, csak légy önmagad, és meggyőző!
A biográfiával olyan kérdésekre adhatsz válaszokat az olvasóknak, mint az, hogy: Miért téged válasszanak? Mire számíthatnak tőled, ha megveszik a könyved? Mire vagy képes, mit tudsz nekik nyújtani? El kell adnod magad, mint a regényed!

Most írj magadról nekik.


Pár tipp:
Olvasgass biográfiákat,  böngészd azokét, akik hasonló műfajban, stílusban írnak. Hangosan olvasd fel a sajátod, ki fogod hallani mi az, ami nem klappol. Kérd ki mások véleményét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes