Képtelen képzelet

Még a legjobbakkal, a legkreatívabbakkal is előfordulhat, hogy nincsenek jó passzban, a képzeletükből kifogy az üzemanyag, ami azt vonja maga után, hogy az írás kínkeservessé válik. Hiába próbálunk koncentrálni, hiába szuggeráljuk a szereplőket, hogy mozduljanak meg, csináljanak végre valamit, elevenedjen már meg az egész! De… semmi.


Veled is előfordult már, hogy egy végtelenül egyszerű jelenetről kellett volna írnod, mégse sikerült megjeleníteni a helyet, nem tudtad elkapni az atmoszférát, a háttérszereplők pedig kísértetiesen arctalan figurák voltak?

Természetesen nem kell a legutolsó háttértáncost is emlékezetessé tenni, de valamilyen szinten mégis élővé kell tenni őket.

Mit tehetünk, ha nem vagyunk alkotói hangulatban, hogy merítsünk ihletet?

Szerintem néha a vizuális a legjobb inspiráció. Tehát a válasz a képekben rejlik, valamennyi képben, melyekhez pár másodperc alatt hozzáférhetsz a neten.

De hogyan használjuk fel ezeket a képeket, hogy élénkebbé tehessük a szöveget?


Hagyd, hogy a képek ösztönözzenek! Figyeld meg őket, elemezd, és csatlakoztass hozzájuk gondolatokat, szavakat.

A képek elemzésével még jobban el lehet sajátítani az írás tudományát. Az alapos vizsgálat, a képek értelmezése segít ötletekhez jutni, gondolatokat szervezni, és hatékonyan kommunikálni.

Példák, mire jó figyelni:

Alapvetően: Mit látsz? Mit érzel? Mit hallasz?

– A képen szereplő karakterek elemzése.
– A színek. Hogyan közvetítik a hangulatot?
– Az előtér és a háttér részletei.
– Milyen az idő?
– Milyen mintákat látsz?
– Miféle textúrák szerepelnek a képen? Milyen a tapintásuk?
– Egyszerűen csak jelöld ki azokat a részeket, amelyek megragadják a figyelmed, amelyekre szükséged van (arckifejezések, tárgyak, napszak, az időjárás, színek, stb).

– Amire jó, ha ügyelsz, hogy ne magát a képet írd le, csak ragadj ki részleteket!
– Nem mindegy, hogy ki készítette a képet. Megfontoltan válaszd ki az ihlet adót. A túl jól sikerült képek túl stilizáltak, üresek, nem valóságosak. (Ilyen gyönyörű, de természetellenesen beállított fotók vannak például a Pinteresten.)
Használj amatőr, igazi fotókat. Ezeknek igazi történetük van, valós környezetben készültek, és olyan dolgokat tartalmaznak, olyan részleteket, amilyeneket keresünk. (Pl. Nem agyonretusált pincéreket a sarki kávézóban, hanem valódiakat valódi arcukkal.)

– Ne keresd az igazit!
Könnyedén beleeshetünk abba a csapdába, hogy túl sok időt töltünk a tökéletes kép keresésével. Mint írtam már, ne a képet jelenítsd meg a papíron, hanem egyes részleteket, melyekre szükséged van. Emelj ki! Sok képből, sok apró részletből kerekíthetünk egy egész történetet.

– Játssz a keresővel, mintha te kezelnéd a fényképezőgépet
A google-lel keress rá a kulcsszavakra, add meg a helyet (New York?), időpontot (40-es évek?), honnan készült a kép, azaz nézőpontot (a fotó egy hegy csúcsán, vagy a lába mellett készült).

Ezek után meglátod, vissza fog térni az ihlet, a gondolatok pezsegni fognak. És ez nagyon hálás dolog, ugyanis, ha nem él a kép, a jelenet a fejedben, a papíron sem fog megelevenedni, és az olvasók számára is láthatatlan lesz.

Használj bátran képeket, ez üzemanyag a fantáziának, életet lehel a leírtakba.

– Ha találsz egy különösen inspiráló képet, mentse el a számítógépen, így visszatérhetsz rá további ihletért.
– Jó, ha külön mappákat készítesz a különböző témájú képeknek.



Ti használtok képi inspirációt? Honnan szereztek képeket?


Feladat:

– Írjatok egy rövidke jelenetet bármiről és bárkiről. Ne használjatok semmit, csak a képzeleteteket.
– Most keressetek a jelenethez illő képet, és annak segítségével írjátok le a történteket.
Mennyire működött a feladat? Nyugodtan küldhettek visszajelzést!

A feladatokat kommentben, vagy üzenetben is megoszthatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes