Mindenki kritikus, mert mindenkinek van véleménye - A recenzióról

Első lépésként oszlassuk el a tévhitet, ami a kritika műfaját lengi körbe. A kritika nem egyenlő a rosszindulatú véleményekkel, és személyeskedő, lealacsonyító pocskondiázással.

A kritikának tárgyilagosnak és részletesnek kell lennie, amiben mind a jó és rossz pontok fel vannak sorakoztatva. Ez segíti az író fejlődését.

Mire figyeljünk kritikusként?

Próbálj objektív maradni!

Ez egy rettentő nehéz feladat, mert annyi mindentől függ ez. Például: Hangulattól, korcsoporttól, nemtől, attól, hogy milyen a kapcsolatunk az íróval, stb.

A példa kedvéért kiemelem a kapcsolatot. Ha a szerző egy ismerősünk sem szabad megtörnünk.

Ne csak a pozitívumokkal hozakodjunk elő, említést se téve a negatívumokra, mert az elfogultság rossz tanácsot ad. Pedig a kritikus célja a szerző íráskészségének fejlesztése.

Légy arra figyelemmel, hogy mit javítasz!

Mindenki másképp értelmez, él át egy művet, viszont nem elfelejtendő, hogy mégis mi van a kezünk alatt.
Miről szól? Kiknek szól? A téma egy fontos meghatározó pontja a javításnak. Példának okáért a nyelvezetet másképp fogjunk értékelni egy ifjúsági regényben, ahol helye van a szlengnek, és másképp egy történelmiben, ahol már kevésbé.


Alaposság

Szánj a regényre/novellára/versre/etc. időt, hogy utána hasznos, átgondolt kritikával segíthesd a szerzőt munkájával!

Olvasd el a művet, mint egy olvasó. Utána írd le az általános benyomásaid.

Ha az idő és a szerzemény hossza lehetővé teszi, akkor olvasd el íróként másodjára is, mert sokszor olyan dolgok szúrhatnak szemet, amik az első olvasatban nem. (Ez a szökött lehet pozitív és negatív is.)

Jegyzetelj figyelmesen, magyarázd meg a véleményed. Azzal, hogy “jó volt” nem segítesz sokat (azt leszámítva, hogy jól esik), pedig a kritikának alaposnak és konstruktívnek kell lennie, hiszen ezért adta oda a szerző. Ha a lelkét akarja cirógattatni majd az anyukájához fordul az irományával.


Soha ne rúgd az ajtót másokra!

A kritika visszajelzés a szerzőnek. Viszont akadnak olyanok, akik rosszul kezelik a kritikát, egyáltalán nem is kérnek belőle, ezért spórolj magadnak időt és békességet. Ne bombázz kéretlen véleményekkel másokat!



Ne légy erőszakos!

Minden író arra törekszik, hogy megtalálja a saját, egyedi írói hangját. Ne várd, hogy a te hangod használja, azért mert az általa képviselt stílus számodra idegen. Ha valamivel sehogy sem tudsz azonosulni (például a káromkodás megszaladt), akkor jegyezd fel, és közöld az íróval. De semmi esetre se akard átírni a művet!


Ne vitatkozz!

Előfordulhat, hogy a kritikus és az író véleménye olyannyira összeegyeztethetetlen, hogy legszívesebben már asztalt borítanának egymásra. Soha ne menj bele a háborúskodásba. Békés tárgyalással közös nevezőre lehet jutni, nem úgy az érvek ide-oda dobálásával, ahol te a kritikádat véded, míg az író a munkáját. Ez értelmetlen időpocsékolás, ami ha ráadásul nyílt fórumon játszódik le, mindkettőtöket rossz színben tüntet fel.

A viták egy részét könnyedén elkerülheted, ha nem fecséreled az időd olyanokra, akik minden kétséget kizárólag csak pozitív véleményt akarnak hallani.


Légy őszinte, de ne kegyetlen avagy ember vagy, nem troll!

A jó kritika célja, hogy fejlesszen, hogy segítsen mit és hogyan változtasson a szerző a művén, hogy jobbá váljon.

Ezért a kritikus sosem alacsonyíthatja le, nem gúnyolódhat se a művön, sem az íróján. Kerülnie kell a személyeskedést, a véleményező nem a szerzőről, hanem a szerzeményről ad kritikát. Tisztelettel kell bánnia azzal, amit az alkotó saját gyerekeként dédelgetett, és elég bátor volt ahhoz, hogy megmutassa másnak is.

Elkerülendő a negatív szóhasználat, mint “ez nagyon béna”, “teljesen rosszul fogalmaztad meg ezt a momentumot”. Az ilyesmi haragot kelt, és vitához vezet, ami nem az írásról fog szólni, hanem egymás sértegetéséről. Ehelyett légy pozitív, de ne hízelgő. Tegyél javaslatokat, mitől lehetne jobb egy adott részlet, olyan megjegyzésekkel, mint “ez jobb szó lenne…”, “izgalmasabb/valóságszerűbb lenne, ha…”

Amikor nekifogsz a kritika megírásának ne csak a negatívumokra összpontosíts. Kezd a jó hangsúlyozásával, ezután jöhetnek a negatívumok és pozitívumok összeírása, majd egy összbenyomás.

Fogadd el, hogy nem a tiéd az utolsó szó

Tisztában kell lennünk azzal, hogy mindenki más, így a történetek értelmezése sem azonos. Mindenkinek más az elvárása, a meglátása az adott művel kapcsolatban.

A szerző feladata az, hogy a különböző nézőpontokat feldolgozza, és kiértékelje, hogy számára mi lehet hasznos, mit fog alkalmazni, mit vet el. A végső döntés a szerzőé, ne akarjuk ráerőltetni a mi akaratunkat.

Pár tipp, hogy mire ügyelj a kritika írásakor:

Karakterjellemzés: A szereplők mennyire tűnnek emberinek, valóságosnak? A karakterek sekélyesek, több kidolgozást kívánnak? Stb.

Folytonosság: Voltak elvarratlan szálak? (Ez egy sorozat esetén várható, nem igazán szempont.) Volt valami, ami magyarázatra szorul? Voltak ellentmondások?

Nyelvtan: Mennyire olvasható? Voltak helyesírási, nyelvtani hibák, visszaélés az írásjelekkel, vagy bármilyen más hiba? (Jelöld meg ezeket, hogy az író elvégezhesse a szükséges korrekciókat. Természetesen nem kell rámutatni minden hibára, de néhányat nem árt megjegyezni.)

Forma: Könnyű volt olvasni, vagy túl nehéz követni? A bekezdések túl hosszúak, esetleg túl szaggatottak?

Dialógusok: A szavak természetesek, illeszkednek a karakterek személyiségéhez? Túl sok/túl kevés a párbeszéd? Ha egy nyelvjárást használ, akkor azt megfelelően tette? Egyensúlyban van a cselekvés a párbeszéddel?

Cselekmény: A cselekmény érthető és hihető volt? A mellékszálak túl sok/több figyelmet kaphattak volna?

Konfliktus: A konfliktus és a cselekmény kapcsolatban álltak, ésszerű volt a vég? Volt-e karakter fejlődés? Ez volt a legjobb végkifejlet?


Nézz be, ha erre jársz

A kritikát követően legtöbbünk kicsit befelé fordul, hiába tudjuk, hogy a véleményekkel a javunkat akarják. Sőt páran elvesztik a motivációt, és fel is adják a történetet, akár az írást.


Ezért azt javaslom, hogy egy kis idő elteltével térjünk vissza a szerzőhöz, érdeklődjünk, hogyan halad az írással, segítségére voltak-e a tanácsaink, és ajánljuk fel, hogy az újabb irományt is véleményezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes