Írói csoportok: To be(lépni) or not to be(lépni)

Az írók magányos farkasok, néha a csúcsra jutnak, azt gondolván "végre megvan, jó úton járok, a művem verhetetlen", máskor hullámvölgybe tévednek tele kétséggel, önbizalomhiánnyal miközben írói blokktól szenvednek.
Nem mindig vagyunk képesek objektív szemmel értékelni munkánk ezért váltunk olyan gyakran jegyet a hullámvasútra. Ám, ha sorstársakkal verődik falkába az ember, egy olyan közösségre lelhet, mellyel jó megosztania kétségeit, sikereit, általában a szerzeményeit.

Mielőtt még feliratkoznál, jelentkeznél, regisztrálnál, fizetnél, csatlakoznál bármilyen írói csoporthoz térképezd fel és fontolj meg pár dolgot.

Tarts terepszemlét: Iratkozz fel a hírlevelükre, nézz szét a közösségi oldalaikon (Twitter, Facebook, stb.), mennyire szakértők, mennyire aktívak? Jól szervezettek? Elég időt szánnak a tagok műveire?
Mennyire felel meg a szintednek? Minden felvetülő kérdésedre próbálj választ találni, mielőtt a késő bánat csapdájába esnél!

PRO és CONTRA


PRO

- Több szem többet lát, más és más nézőpontból közelítik meg a műved. Valaki a karakterfejlődést figyeli, néhányan a nyelvtanra, helyesírásra összpontosítanak, mások a cselekmény kibontására, a történet vezetésre, stb.


- Fegyelmet tanulsz, mert határidőre kell dolgoznod, ez rendszeres írásra késztet.
- Segít leküzdeni a lámpalázat, a félelmet, hogy megmutasd másnak a munkád.
- A konstruktív kritikákat nem támadásként éled majd meg. megtanulhatod, hogyan fogadd el őket.
- A gyakori, kért kritikák által elszakadhatsz a munkádtól érzelmileg, és objektív szemmel értékelheted azt.
- Emellett a kritikák által elsajátíthatod a tudatos felülvizsgálat módját.
- Miután mások műveit tanulmányoztad új megvilágításban nézed majd át a saját kéziratod, felfedezve mi működik, mi nem. Tény, hogy más történeteiben sokkal könnyebb felismerni a hibákat, melyeket ha egyszer felismersz, tenni fogsz arról, hogy ne kövesd el őket.
- Őszinte támogatókra lelhetsz.
- Kapcsolatokat alakíthatsz ki, barátokat találhatsz.
Ez egy remek tanulási folyamat.

CONTRA ha rossz társaságba keverednél, időben figyelj fel a jelekre, mikor kell kiszállni
(nem általánosítás, valami igaz lehet, valami egyáltalán nem, csak a felmerülő veszélyekre hívom fel a figyelmet, nehogy rossz körbe keveredj)

- Nem mindig jó a több nézőpont. Mindenkinek saját ízlése van, ami nem feltétlenül a tiéd.
- Előfordulhat, hogy egy csoport szervezetlen - Nincs elég idő, hogy tisztességgel átrágjanak minden történetet. Nem elég elkötelezettek, nincs elég kompetenciájuk, stb.
- Nincs meg a kellő szint: Ha a csoport legerősebb eleme is amatőr író, nem biztos, hogy mindig a legjobb tanácsokat fogod kapni. Arra ösztönözhetnek (akaratlanul), hogy továbbra is elkövesd a hibáid. (Hozzá kell tennem, ha egyöntetűen elutasítanak valamit pl. unnak egy jelenetet, fölöslegesnek tartanak egy karaktert, el kell gondolkodni a felhozott problémán. Ugyanis a kör tagjai az olvasóid, nem kell semmilyen tanulmány ahhoz, hogy valaki olvasó legyen, és megfontolandó észrevétellel rukkoljon elő.)
- Kedvellek! ... Ezért hajlandó vagyok a sztorid is szeretni... pedig nem annyira jó. Hamis siker.
- Rossz csoport választás: Verseket, prózákat olvasnak, nem regényeket.
- Időigényes.
- Ütközések a tagok miatt: Más stílus, eltérő korosztály, különböző személyiségek, stb. Kellemetlen légkör alakulhat ki.
- Az ellentmondó tanácsok zavart okoznak, több kárt, mint hasznot hoznak.
- Off topikokkal zavarják az órát/fórumot/stb. A figyelem teljesen más irányba tolódik.
- Egy rossz csoport esetén elmehet a kedved attól, hogy a későbbiekben kritikát kapj, megmutasd a munkád, vagy egyáltalán, hogy írj.

Egy jó író csoport csodákra képes együtt, egy rossz pedig csodálatosan nagy károkat tud rittyenteni. Ha úgy döntesz, csatlakozol egyhez tudd mit akarsz, mit vagy hajlandó "feláldozni" a csoportért? Idő, elszántság, kedv kell hozzá, ez nem csak egy beugró, ahol minden rólad szól. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok egynek sem a tagja, mert szeretem magányos farkasként járni az utam. Persze sose utasítom el, ha valaki felkér olvasónak, szívesen vállalom, és ugyanúgy szeretem elküldeni egyes írótársaimnak (egyben barátaimnak) a munkáim, nekem így a jó.

Mindenki döntse el, hogyan kényelmesebb, melyik esetben a legtermékenyebb íróként.


(Ui.: Bocsi a késésért, előreláthatólag még lesznek elmaradásaim, macsek beteg , ezért az anyja (ez lennék én) gondolatai mindenfele járnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes