A nevettető

A humor szerves része életünknek, a nevetésnek egy csomó pozitívuma van, kikapcsol, csökkenti a stresszt, motivál, és a többi. Mindez megállja a helyét a regények világában is. Milyen jó elkuncogni magunkat egy viharos, érzelmekkel túlfűtött dialógust olvasva, amikor elhangzik egy jó poén, ami enyhíti a feszültséget.

De mi a titok, hogyan legyünk viccesek?

Erre nem igazán létezik válasz, csak tippek, hogyan használjuk azt, amivel meg vagyunk áldva.

Ha egyáltalán használni akarjuk a humorérzékünk... és miért ne akarnánk? Azt mondod, hogy a könyved témája komoly? Ez még nem jelenti azt, hogy nem csempészhetsz egy kis humort a regényedbe. Minden műfaj részesülhet ebben a kiváltságában.

- Próbálj meg elvonatkoztatni magadtól. Az teljesen másodlagos, hogy maga a szerző valójában vicces, vagy sem. A lényeg az, hogy az olvasó úgy találja, a szereplők, a helyzetek viccesek.

- Szeretsz nevetni, de nem tartod magad viccesnek? Ha nevetsz biztos van humorérzéked, már csak bíznod kell magadban és írnod kell.

- A mindennapokban igazi mókamesternek tartod magad, de írás közben megrekedsz. Fura lehet leírni és visszaolvasni a vicceid. Nem kis feladat szavakkal megidézni a komikumot, de ne görcsölj rá. Ne akarj bármi áron vicces lenni. Ha erőlteted, ha túlragozod, magyarázod, sokáig ülsz felette, a vicc már az írás folyamatakor meghal. Legyen természetes, spontán jöjjön.

- Soha ne mutass rá, ha valami poénos.
Ehelyett hozz létre egy képet az olvasóban, amitől elmosolyodik, amin elkuncogja, sőt neveti magát. Ehhez kapcsolódik, hogy meg kell bíznod a közönségedben. Attól félsz, hogy nem esik le nekik a tantusz? Nyugodj meg, és ne becsüld alá őket, se a vicceid.

- Lehetőleg légy takarékos, és ne szórd két kézzel a vicceket, találd meg a maguk helyét és idejét. A túl sok fárasztó lehet,
 komolytalannak tüntethetik fel a műved és elvonja a figyelmet az eredeti tárgyról.

- Bár morálisan sértő lehet egy-egy vicc, ne aggodalmaskodj túlzottan. Az, amit a karaktered gondol mondjuk a sovány avagy husibb polgárokról az nem a te véleményed. Minden karakternek megvan a maga stílusa, neked pedig karakter hűnek kell lenned. Emellett mindenkinek más a humora, más a mércéje. Egyszerűen csak légy hű az embereidhez. (Azért legyen egy pinduri határ... a vicc tényleg legyen vicces...)

- Lehetőleg saját termékkel házalj, azaz saját vicceket fabrikálj.

- A humorforrás, a tréfálkozás ezer arca és szerválása... csak pár ötlet:
Használhatsz: a hétköznapitól eltérő leírásokat, vicces anekdotákat, helyzetkomikumot, iróniát (burkolt gúny), szélsőséges kliséket, metaforákat és hasonlatokat, írj kontrasztosan (emelkedett hangvétellel közvetíthetsz egy pelenkacserét), túlozz, vedd elő a fegyvertáradból a szarkazmust, ám ha félsz, hogy megbánthatsz egyeseket, ezzel óvatosan bánj. És a többi, és a többi, rengeteg módja van annak, hogy mosolyt csalj olvasóid arcára.



Tény, kényes jószág a humor, de nem kell tőle megijedni. Ne is ragaszkodj a mókamester szerepéhez, légy szórakoztató, abból természetesen úton születik meg a vicc.

Ha akarsz, hagyj egy kommentet mennyire szereted és mered használni a humort, mennyire fogadod el jelenlétét különböző regényekben? Ha nem akarsz, akkor egyszerűen csak mondj egy viccet! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes