Mit vallasz?

A vallás, annak témája az egyik legingoványosabb talaj, amire író tévedhet. Az emberek bizalmatlanok, ha valaki a vallást vizsgálja a könyvében. Ha nem is a fő téma, de általában, valamilyen formában a vallás/mágia/egyéb hitrendszerek finom részei a világnak, melyben a karakterek tevékenykednek.
Nem könnyű ezekről írni, főleg ma létező vallásokról nem, mindegy, hogy általad gyakorolt, vagy más vallását vesszük alapul.

Mikor könyvem első részét írtam, el akartam kerülni a témát, mert nem akartam, hogy párhuzamot vonjanak köztem (az egyáltalán számít, hogy miben hiszek és miben nem) és a leírtakkal, és főleg nem akartam senki lelkébe sem tiporni. Ám egy folytatásos regény esetén, mennyire valódi a világom, ha az nem rendelkezik hittel, legalább említés szintjén? Nem jó taktika elzárkózni, ezért belevettem a főszereplő kapcsolatát a vallással, ami még visszatér a továbbiakban is, kiterjesztve mások nézeteivel.

Ha nem akarsz problémát, vagy, ha saját világon dolgozol, akkor kötetlenül a kezedbe veheted az irányítást és megteremted a saját, azaz a hőseid saját istenét/isteneit, az egész univerzumod vallását. Ez egy egyszerű (fogjuk rá, hiszen alaposan fel kell építeni) fogás arra, hogy spiritualitást vigyél a regényedbe félelem nélkül, hogy valamit talán helytelenül írtál le, vagy megbántottad mások érzelmeit.

De ha tartod magad a valósághoz, fontold meg a vallás szerepeltetését, hiszen ez gazdagabbá, színesebbé teszi a sztorit.


TEDD/NE TEDD

- Fogadd el, hogy mindenkinek megvan a saját vallási meggyőződése. Ez egy személyes dolog, személyes kapcsolat ember és hit között. Ezért ne akarj téríteni, se lebeszélni. Természetesen muszáj hatással lennie az olvasóra annak, ha a szereplőd megtalálja a békéjét a vallásban, vagy, ha eltávolodik tőle, de legyen ez a szereplő dolga, a cselekmény, a tettei következménye. Ne az olvasód győzködd, hogy mi helyes, és mi nem. Ha az egyik vagy a másik oldalon teszed le a személyes voksod, akkor az olvasóból ellenérzést válthat ki túl keménykezű tagadásod vagy lelkes, hittérítő mozgalmad. Senkit sem érdekel az író kapcsolata a vallással, tedd félre a saját tapasztalataid, kivéve, ha ellenszenved/egyetértésed a témával kapcsolatban egyezik a főszereplőjével, ebben az esetben használd fel. De soha ne akard saját meggyőződésed lenyomni az olvasó torkán!

- Tedd magad túl a sztereotípiákon! Ne címkézz fel minden hívőt bigott szektamókusnak, perverznek, hipokritának, gyilkosnak vagy hőslelkű szentnek, mindentudó, bölcsnek. Sosincs jó és rossz, mindenkiben van hiba akár vallásos, akár nem, akár x vallást gyakorolja, akár y-t! Valamennyi vallásban létezik szeretet, béketeremtés, empátia, és valamennyi történetében jelen van az erőszak is.

- Nem kell hinni, ha vallásról írunk, de tisztában kell lennünk egyes dolgokkal, és mindenekelőtt tisztelnünk kell mások meggyőződését. A vallás nem rossz dolog, a fanatizmus az. Ne keverd a kettőt. Ne tipord el más hitét, tiszteld, mert az érintettek számára a vallás nem csak egy irodalmi elem, hanem fontos része életüknek, ami békét ad nekik nem csak spirituálisan, de pszichológiailag is.

- Nincs rossz mód módja annak, hogy beletegyük a könyvbe a vallás témáját, hiszen mindenkinek saját látásmódja van. Nem kell olyanná tenni a könyvet, hogy a vallásos emberek szeressék, de nem szabad átesni a ló túloldalára és gyűlöletet generálni.

- Óvatosan a vallásos elemekkel. Ha nem kifejezetten vallásról szóló könyvet írsz, ne vidd túlzásba, mert a kevésbé hívőknek sok lehet.

- A vallás illeszkedjen a történetbe, és a korba!

- Légy következetes! Ha a vallás foglalkoztatja bármilyen szempontból a szereplőt, akkor ne csak 
egyszer írj róla, ha nem jöjjön elő újra és újra.

- Ne magyarázz túl, mutasd be, hogy mit jelent a szereplőnek a vallás a cselekedetei, reakciói által.

Hogyan mutassam meg?

Előbb gondold át: Belefér a vallás a könyvbe? A vallás csak háttérinfó, vagy fontos elem a szereplő életében? Ki hisz, ki nem és miért? A vallás milyen hatással van a korra, a háttérre? A főszereplőnek eltérő véleménye van róla? Nézeteltérést szül x és y között?


Zéró: Nem minden könyvnek kll vallásról szólnia, nem mindnek kell vallási jellegű aspektust tartalmaznia. Nem kell megtapasztalni a vallást a főhősnek, nem kell, hogy behatást gyakoroljon rá. Ha biztos békét akarsz, elkerülheted.

Jelen van: A vallás kaphat egy szeletet. A szereplő követheti útját, a saját értékrendjét, a csendben gyakorolt hite szerint vezérelve, miközben másokat segít. Nem kell szájbarágósan szent helyekre sodorni a karaktereket, nem mindenki jár az istene házába, de egy apró jelenettel, amikor egy felsőbb hatalomhoz fohászkodik a nehéz időben rá lehet világítani, hogy a vallásnak szerepe van az életében. Ha nem szeretnéd, nem kell feltétlenül boncolgatni a vallásosságát, nem kell jelenetet "áldozni" az imádságra, akár egy nyakban függeszkedő medálként is jelen lehet, hogy az olvasó mégis képben legyen.

Fontos: Lehet erős vallási vonala a könyvnek. A regény, a szereplő fontos kérdéseket tehet fel az élettel, a vallással kapcsolatban és ilyen-olyan formában kaphatunk választ is. (Nem muszáj, hogy mindenki egyetértsen a válasszal.) A karakter járhat templomba, esténként imádkozással zárja a napot, visszaemlékezhet a napokra, amikor a nagyanyjával az ágy mellett térdelt és tanulta hogyan kell imádkozni.
A vallás hálás elem, temérdek lehetőséggel. Szerepeltethetsz vallási szertartásokat, rituálékat, gazdag forrása lehet a karakter motivációjának, vagy jelentős mértékben befolyásolhatja az események alakulását. Mozgathatja a cselekményt, előresegítheti és akadályozhatja útján a főhőst, növelheti az ellentéteket, feszültséget kreálhat (pl: A hit és a szkeptikus főszereplő összeegyeztethetetlenek, vagy túl szoros a kapocs.), vagy végső megnyugvást adhat.

Ha foglalkozol a vallással a regényedben, akkor tudd, hogy miért keresik a kapcsolatot egy felsőbb hatalommal, miért nem? Sok tényező miatt lehet ez, a hit, mint írtam személyes. Nem a saját kérdéseidre kell választ találnod, hanem a szereplőkére! Szóljon az ő útjukról. Valaki megtalálhatja a hitét és valaki elveszítheti azt.

Tulajdonképp nem sokban különbözik vallásról írni, mint más, potenciálisan ellentmondásos/kényes/vitatható témáról. Egyszerűen csak tisztelettel kell kezelni, és őszintének lenni. - > Jellembeli - Mennyire idegen vagy sem a hit megléte, illetve hiánya a szereplők mentalitását vizsgálva?; cselekménybeli - Mennyire kell hangsúlyozni? Fontos a cselekmény szempontjából, mozgatja vagy sem?; történetbeli - Mennyire van létjogosultsága? Mennyire hű a bemutatása a valósághoz képest?)

___________________________

Ui.: Egyik vallás ellen vagy mellett sem szólok a fenti bejegyzésben, mindegyikről beszélek, és egyikről sem. Senki ne vegye sértésnek, kizárólag irodalmi szempontból készítettem ezt a posztot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes