Klisé került a levesembe II.


Ahogy az előző bejegyzésemben említettem, nem csak az előre kiszámítható események, élethelyzetek, lerágott csont típusú szereplők (stb.) lehetnek klisék, hanem a szokványossá vált kifejezések is.

* A klisék azon kifejezések, szavak, szófordulatok összessége, melyek az idő folyamán olyan sokszor elhangzottak már, hogy eltompultak, s ezáltal elvesztették hatásukat. *


Korábban ezek is ötletes, színes szókapcsolatoknak indultak, de mára túlzottan, széles körben használják őket, ezért elavultak, és közhelyekké alakultak.

A közhelyek természetesen az élőbeszédben is képviseltetik magukat, amit gyakran nem veszünk észre, de ha igen sem kritizálunk. (A divatosságuk miatt. Az ilyen divat szófordulatok jönnek-mennek.) Azonban írásban jobb az ilyesmire figyelni, választékosan kell kifejeznünk magunkat, tudatosan kell kerülnünk a klisének minősülő elemeket és kifejezéseket, mert az olvasók egyediséget várnak.

Ez két okból fontos, ha a közönség fejével gondolkodunk:

1. Az elcsépelt közhelyek felületessé tehetik az írást, sekélyessé a stílusunk, és azt az érzést kelthetik, hogy lusták vagyunk saját, egyedi utat, gondolatokat keresni.

2. A klisék szépek, de még csak gondolkodásra sem sarkallnak, mert régóta együtt élünk velük, minden ami ezekben megfogalmaztatott az elfogadott igazság. Mit lehet ezen boncolgatni?


Tehát a közhelyek mindenki számára ismerősek, de nem mindenki képes őket jól tálalni.
Ezért jó, ha ezekre figyelsz:
Ne fullaszd meg a történeted az általános frázisok csattogtatásával!
A közhely salakanyag, ami önállótlanságra utal, nem mellesleg feleslegesen húzzuk vele a sztorit és az olvasók idejét.
Gondold meg, valóban szükséged van erre? Vagy csak töltőanyagként fog szolgálni?

Persze, egy adott kifejezés néha becsusszanhat, de maradjon észrevétlen, csendben tegye a dolgát, azaz ragadjon meg a fejekben. A lényeg, hogy simuljon a folyamatba, ne legyen kirívó, ne erre helyezzük a hangsúlyt!

Írd át a közhelyeket!
Nem kell mindig a járt utat választani. Hanyagold az elkoptatott klisét és adj teret a kreativitásodnak! Sokszínű, gazdag nyelvünknek köszönhetően rengeteg lehetőségünk adatik, hogy valami újat teremtsünk.
Találd meg a klisék lényegét, kapcsold őket egybe kulcsszavakkal, és fogalmazd meg a saját gondolatod, mellyel helyettesítheted a közhelyes kifejezést.



Nem minden klisé klisé
Sok függ attól, hogy milyen szövegkörnyezetbe helyezed a kérdéses szófordulatot. Meglepetést is okozhatsz, ha egy nem várt szövegterületen vetsz be egy elsőre nem odavágónak tűnő, mégis újszerűen ható, remekül passzoló kifejezést.

Végezetül:
Próbálj meg az eredetiségre törekedni az értéküket vesztett közhelyek helyett magad alkoss értéket! Ha mégis a biztosnál maradsz se csüggedj, csak találd meg a megfelelő arányt, azt hogyan tarthatod kordában ezeket a kifejezéseket.


Itt a vége, fuss el véle...
...

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes