Óvakodj Mary-Sue-tól!

Ki az a Mary Sue?

Mary Sue maga a tökély.


Jó ez nekünk?

NEM.

Bővebben:

A “Mary Sue” (férfiak esetében “Gary Stu”, de elterjedtebb a Mary Sue) karakter túlságosan, sőt már bosszantóan tökéletes. Azaz szinte mindenhez ért (ha mégse gyorsan elsajátít készségeket, megtanul bármit), mindenben tehetséges, szélsőséges, mindenki szereti (kivéve az olvasót, természetesen az is előfordulhat, hogy irreálisan mindenki utálja, annak ellenére is, hogy Mary Sue egy roppant kedves karakter, ezzel kihangsúlyozva különcségét), rendkívül erős, vagy szép, szinte legyőzhetetlen szereplő.

Gyakran “szövevényes” a származása (pl. ő egy uralkodó elveszett gyermeke, vagy az utolsó leszármazottja egy kihalt/elpusztított klánnak, etc.).

Általában nem csak az idealizált külső-belső tulajdonságai, háttere szembetűnő, hanem a neve is. Minél furcsább egy szereplő neve (ellentétben a többi, adott történetben szereplőével) annál biztosabb, hogy egy Mary Sue karakterrel van dolgunk.

Leginkább a kezdő írók esnek Mary Sue áldozataivá. De miért? Mert Mary Sue a saját kivetülésük, azaz azt testesíti meg, aki lenni szeretne a szerző. Olyan akadályokkal, negatív szereplőkkel (akiket sokszor a való életben nem kedvelt személyek ihlettek) képes szembenézni és legyőzni, amikkel, akikkel a szerző nem tudott/nem tud.

Nem baj az, ha (az esetek többségében) a főszereplő hasonlít a megalkotójára, mert egyfajta kötődés alakul ki, de vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba!

Megjegyzendő, hogy léteznek Dark Mary Sue-k is. Ők általában minden tekintetben igazán rosszak, egyetlen jó tulajdonságuk sincs, nem szépek, nincsenek céljaik, tehát az ellenség azért gonosz, mert a gonoszság élteti, ez a hobbija, ennek született.


Végszóként: Óvakodj Mary Sue-tól!

Ha meg akarod tudni, hogy a karaktered Mary Sue-e, itt van pár (angol) teszt linkje:

Teszt 1.

Teszt 2.

Teszt 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes