Fanfiction & Prompt

Ma első nekifutásnak két fogalmommal ismerkedünk meg: Fanfiction és prompt.
Biztosan sokan tisztában vagytok a fanfiction jelentésével, de vegyük át: 
"A fanfiction vagy fan fiction szó (ejtsd: ['fænfikʃn]) a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés. Szó szerint „rajongói irodalom”-nak lehetne fordítani. Használatos rá a ’fanfic’ rövidítés is. A fanfiction valamely rendkívül nagy népszerűségnek örvendő műalkotás rajongók általi „továbbírását” jelenti. Ezekben a művekben hol magát a történetet folytatják, hol csupán az eredeti történet szereplőit mozgatják, az eredeti cselekménytől adott esetben homlokegyenest eltérő történetvezetéssel."
Forrás: Wikipédia


Prompt:
Fanfiction szempontjából azt jelenti a prompt, amikor valaki felkérést kap, hogy írjon egy fanfictiont megadott szempontok alapján egy bizonyos műről, annak szereplőiről/-vel. Lehet ez hétköznapi téma, elrugaszkodott, hosszú, rövid, mindegy, csak feleljen meg az elvárásoknak, a kiadott "feladatnak". (Ha valakinek van jobb meghatározása tárt karokkal várom.:))

Miért lehet érdekes segítőtársunk a fanfiction és a prompt?

Te írtál már fanfircit? Én igen, bár nem tudatosan, legalábbis nem tudtam akkoriban, hogy ennek a jelenségnek neve is van. Pár füzetet megtöltöttem Harry Potter és A Gyűrűk Ura fanfictionökkel, kész nehéz olvasmányok lettek, de szórakoztattak, és ez volt a lényeg. Pár éve még egy fanfircit is írtam az egyik barátnőmmel az ő és saját karaktereimmel. Bizony, ilyet is lehet, nem kell szégyellni, nem nagyképűség a saját történetedből fanfictiont kreálni. Sőt!
Bátran találj ki magadnak feladatokat! Ha van valami, amiben kipróbálnád a karaktereid ne habozz belevágni! Ahogy írtam, nem kell hosszúnak lennie a történetnek, nem új kisregényt írsz, hanem a szereplő(i)ddel ismerkedsz. Nincs is jobb módja annak, hogy kiismerd őket, ha mindenféle különleges környezetbe, szituációba helyezed őket.

Ám, ha nincs ihlet, nincs motiváció írj ki promptot! Kérd meg az embereket, hogy válasszanak a listádról, vagy küldjenek maguktól feladatokat. Ez azért jó, mert ez 'A feladat', amit teljesíteni kell, nem lehet elsumákolni, mint amikor magadtól magadnak írsz. Ezeket jobb is megosztani, mert várják, a kérelmező kíváncsi az eredményre, te pedig a véleményekre, adok-kapok, mindenki jól jár.


Ne légy lusta, ne zárkózz el a kihívástól! Minél többet írsz, annál jobb leszel.
A saját fanfiction és a prompt által fejlődik az íráskészséged,  javítja az elbeszélőképességed, csiszolhatod az írói hangod, új ötletekre bukkanhatsz, új stílust, szemszöget  fedezhetsz fel, melyeket eddig talán féltél kipróbálni, és mégis passzol hozzád, megismerheted a szereplőid, akár még karakterfejlődéshez is vezethet a szárnypróbálgatásod, minek következtében jobban kihasználhatod a potenciált!


Hamarosan keresek ilyen prompt-okat, hogy próbálkozhassatok a saját karaktereitekkel, vagy, hogy nekem adjátok fel a leckét. :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes