Dönts

Befejezted a regényed, és most nem tudod mihez kezdj, melyik ötleted részesítsd előnyben? Semmi pánik, ha túl sok ötlet csábít csak döntést kell hoznod, amit persze nem vehetsz félvállról!

De hogyan válaszd ki az igazit? Melyik ötlet megírását élveznéd a legjobban? Melyikből lehet jobb könyvet faragni? Valamikor nem kell filózni a kérdésen, mert a nagy Ő téged választ ki, míg máskor belefulladunk a temérdek lehetőségbe, és a választás frusztrálóvá válik.

Hosszú időt fogsz töltetni a regényed megírásával, hónapokat, egy évet, talán többet is, ezért jobb, ha alaposan átgondolod a kérdést, mire szánsz időt és energiát. Rossz döntés esetén hónapok munkája landolhat a kukában, ami valljuk be, igencsak nagy veszteség. Meglehet, hogy megerőlteted magad, és befejezed, de az olvasóid fogják kárát látni. Ám, ha helyesen döntesz izgalmas kalandban lesz részed, amit másokkal is megoszthatsz.
Hadd adjak pár tippet, hogyan válaszd ki a soron következő projekted, amit nem csak elkezdesz, de be is fejezel!

1. Nem hajt a tatár. (Max az olvasók.) Adj magadnak időt, hagyd, hogy az elméd elkalandozzon, hogy megmártózzon az ötleteid tengerében. Gyűjtsd össze minden ötleted, legyen belőlük sok! Vedd át, melyik mozgat meg igazán, melyik dolgoztatja meg a képzeleted? Ez olyan, mint egy állásinterjú, ki mit tud, mi az, ami igazán érdekel, melyikben lapul igazi potenciál, melyikkel tudnál huzamosabb ideig dolgozni? Tárgyalj "velük" mély dolgokról. Melyik elégíti ki írói ambíciód, melyik segít, hogy fejleszd írói készséged, melyik keltheti fel közönség kíváncsiságát, jelen pillanatban melyiket igényli a lelked, mit akar elmondani? Ezek válaszainak kompozíciója segít eldönteni mit kell választanod.

2. Keresd meg az igazi nagy dobást, azt a történetet, aminek a hosszúsága, a mondanivalója, a cselekmény szövevényessége, az érzelmek kavalkádja egy tisztességes regényben elmondható.

3. Írd meg a szinopszist vagy a fülszöveget. Ezáltal átláthatod a sztorit, teljes képet kaphatsz a születendő művekről. Mennyire hoz lázba? Mennyire fogja az olvasókat lázba hozni?

4. Próbáld ki azokat az ötleteid, amik igazán érdekelnek. Írj jellemzést szereplőkről, írj egy jelenetet, kezd el őket! Melyik marasztal? Ha szimpatikusak vagytok egymásnak tarts ki mellette, és menj vele végig az úton.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes