Besorolás

Szükségünk van-e arra, hogy kategorizáljuk műveinket, hogy műfajok korlátai közé szorítsuk őket?

Egyértelműen: IGEN

Mikor történjen a besorolás?

Megkönnyíti a munkát, ha még az írás kezdete előtt tudod, milyen irányba indulsz, ha tisztában vagy azzal mit szeretsz. Természetesen előfordulhat, hogy csak írás közben, vagy befejeztével kristályosodik ki, miben, mely műfajban gyökerezik regényed, nincs ezzel semmi probléma!

Miért fontos a műfaji meghatározás, a kategóriák kiválasztása?

Mert mindenki életét megkönnyíti.
1. Ha hagyományos könyvkiadásban gondolkozol egyből tudni fogod, hogy beleillik-e regényed egy adott kiadó profiljába.
2. Meg tudod határozni a célközönséget miáltal egyértelművé válik, hol (pl. melyik internetes felületen) tudod a leginkább értékesíteni.
3. Megmenthetsz pár embert a csalódástól, könyved a negatív kritikától. Teszem azt, ha rosszul határoltam volna be a könyvem, például krimi helyett a romantika szekciójába helyezem, a lelkes romantika rajongó biztos csalódna, mert hiába tartalmaz szerelemi szálat, mégse olyan hangsúlyos. 
4. Ám a könyvem krimi, így címkéztem fel, tehát esélyt kapott arra, hogy célközönségem megtalálja és hazavigye. Miért vagyok ebben annyira biztos? Mert az olvasó, ha van kedvenc műfaja nem fogja feltúrni a könyvtárat/boltot könyvválasztáskor, hátha valahol kallódik egy elkevert gyöngyszem, hanem a kedvenc szekciójához fog igyekezni, ahol megtalálja a többi között az enyémet is.

Hogyan döntsük el hová tartozik regényünk?

- Mindenekelőtt ismerd meg a műfajok/kategóriák jellemzőit.
(Műfajok és a teljesség igénye nélkül néhány példa, mit foglalnak magukba: Kalandregény: nagy utazás, sok konfliktus. Fantasy: Mágia, elképzelt világok, mitológiai és misztikus teremtmények. Detektívregény, krimi: Erőszak, gyilkosság, bűnügyek, rejtélyek felgöngyölítésének menete. Sci-fi: Idegenlények, ismeretlen világok felfedezése, technológia, tudomány. És itt van még: Romantika, erotika, thriller, horror, stb.)( Kategóriára lehet jellemző például az életkor szerinti besorolás. Pl. Gyerek könyvek, YA, NA. Ekkor nem a témát, hanem a főhős és az olvasók életkorát határoljuk be. Tehát lehet egy romantikus+sc-fi  műfajú történet a YA kategória képviselőiknek  szóló.)
- Tanulmányozd a könyvtárak, boltok, online butikok polcait. Keress rá azokra a regényekre, melyekhez hasonlítani tudod a sajátod, és helyezd hasonló műfajba, kategóriába.
- Sorold fel, mely műfajok, kategóriák illenek művedre. Ne habozz teljes listát írni, akkor is folytasd, ha úgy ítéled a horror és a romantika ütik egymást. Ezután húzd ki a leggyengébb láncszemeket, és tarts meg maximum hármat.
Miért hármat? Miért nem kell egyre korlátoznod a könyved?
Mert léteznek vegyes műfajok/kategóriák, de bánj velük óvatosan! 



VegyesPRO:
Ha több helyre sorolod be a regényed, biztos, hogy nem szalasztod el a potenciális közönséget. Olyanok érdeklődését is felkeltheted, akik bár nem szeretik a sci-fit a horrort igen, és kíváncsiságból megveszik.
Nem csak egy helyről integet az olvasók felé, még láthatóbbá válik, több műfajban veheti fel a versenyt.
CONTRA: 
- "A hatodik fejezetem harmadszori visszaolvasásakor megijedtem a saját könyvemtől!" (Csak egy példa.) Azért, mert ez megtörtént még nem jelenti azt, hogy kötelezően horrorként kell feltüntetned a regényed (sok más mellett). Ne vezesd félre az embereket!
-  A bőség zavara különben is eltántoríthatja az olvasót. Miféle könyv az, ami vicces, horror, sci-fi, gyermekkönyv? Ki tudja? Talán létezik. De ezt a turmixot látva az olvasó erősen megkérdőjelezi a mű minőségét.
- Az "ezt a könyvet mindenki szeretni fogja!" hozzáállás hibája. Egy kicsit történelmi, egy kicsit erotikus, horrorral keverve, ja és némi krimivel fűszerezve… Ha túl sok műfajjal/kategóriával illeted a regényed nem csak a közönség, de a kiadó is megzavarodik. Melyik polcra (akkor is, ha virtuális) rakja? Hogy a bánatban reklámozzuk?

Nem állítom, hogy mindezek keverékéből nem születhet regény, de mindig csak a legésszerűbb műfajt/kategóriát válaszd. De a történelmi, horror, erotikus könyved még mindig tartalmazza a krimi elemeit? Semmi gond, van megoldás, hogy ezt a vásárlók tudomására hozd.
Nézd, újra saját példám veszem. A Hopeless Casesben vannak drámai elemek, az olvasóim elmorzsoltak jó néhány könnycseppet, ám... ám, mégse tudom teljes magabiztossággal drámának nevezni. Tudod hol fért el ez a szó, a humoros mellett? Például a reklámszövegben. A műfajokra és kategóriákra jellemző szavak segítségével reklámozd regényed bejegyzésekben, a fülszövegben stb.

Nem kell korlátok közé szorítanod regényed, sőt javasolt a vegyes címkézés, és szerencsére ma már a legtöbb honlap lehetővé teszi, hogy többféle műfajt/kategóriát válassz, a lényeg, hogy ne halmozd, csak a legrelevánsabbakat használd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes