Tapasztalj, hogy jobban írj

A múltkor a megfigyelés erejéről volt szó, ma átmegyünk a szomszédba, és a tapasztalattal, a tapasztalatról fogunk beszélni. Bár a kettő elég hasonló, mégis különbözőek. Megfigyeléskor külső szemlélő lehetsz, ellenben a tapasztalat esetében bekerülsz a tűzvonalba, ezért a tapasztalat útján szerzett tudás az egyik legdrágább kincsed, mert a történések részese, alanya vagy.


Tudod…
milyen érzés este egy elhagyatott parkolóban magányosan ücsörögni a kocsiban?
milyen érzés a jeges tengerben lubickolni?
hogyan, és milyen erőbefektetés árán lehet megmászni egy hegyet?


Valószínűleg van ezekről némi fogalmad, hiszen annyi hasonló dolgot láttál már a tévében! De attól, hogy láttad ugyanolyan jól szavakba tudnád önteni az érzést, a cselekményt, mintha saját magad tapasztaltad volna meg az adott helyzetet? Nem biztos, ahhoz nagyon tehetséges átélőnek és roppant olvasottnak kell lenni a témában.

Persze hiába akarunk ejtőernyővel repülőgépekről kiugrálni, ha nincs rá módunk. A lehetőségeink sokszor korlátoltak és lehetetlenség tapasztalatot szerezni.
Néhány "korlátolt" példa:
Nincs meg a kellő anyagi háttér, így biztos nem lesz ejtőernyőzés.
Félelem. Megvan az anyagi háttér, a repülőn vagyok, de azért sem ugrok ki.
A lehetetlen: Megvan az anyagi háttér, nem félek, de nem ejtőernyővel akarok kiugrani, hanem szárnyakat akarok növeszteni, és magamtól repülni, mint angyali karakterem. Vele ellentétben mi, egyszerű földi halandók sosem fogjuk megismerni a repülés csodáját.

Morál: A hangárban bujkálsz, felszöknél más repülőgépére, hogy aztán onnan vesd magad a mélybe. Ez törvénytelen, minden, ami súlyosan megkérdőjelezi a morált, tiltott. Ne lopj, ne garázdálkodj, ne okozz fájdalmat senkinek és semminek tapasztalat szerzés céljából!

Ha valami oknál fogva a tapasztalat megszerzése akadályokba ütközik jön képbe a képzelet.

Hogyan szerezz tapasztalatokat? Bárhogy. Minden, ami a világban, ami körülötted történik tapasztalatforrás. Nem kell mindig nagyban gondolkodni, ha tapasztalatról van szó. Például, tavaly megmásztál egy hatalmas fát, talán le is estél, talán nem, de megtetted! Mi ez, ha nem egy mesés tapasztalat?

Tapasztalat gyűjtés módjai:

Véletlen: Nem te keresed a “bajt”, csak belecsöppensz az eseményekbe, és kéretlen, ingyen tapasztalatokhoz jutsz.
Pl.: Kicsit több, mint egy éve, egy öreg néni az öreg kocsijával demonstrálta, milyen érzés, amikor felpasszíroznak a falra. Nem kértem, kaptam, tapasztaltam. Nem a legjobb emlékem, de már tudom, milyen testileg, lelkileg egy ilyen szituáció.
Kihívás elfogadva: Soha ne fordíts hátat a tapasztalatszerzés esélyének! (Ha csak nem morális kérdéseket vet fel!) Ha valaki felvet egy remek ötletet ugorj fejest, és szerezd meg, tárold el az emléket!
Pl.: Van egy sportlövő barátunk, aki elhívott a pályára lövöldözni, ami krimi íróként igazi jackpot tapasztalat terén. Azelőtt is lőttem már légpuskával, így az nem igazán hozott lázba, nem úgy a légpisztoly, annak tárcseréje, a csúcspont pedig az jelentette, amikor egy Berettával lőhettem. Eleinte hezitáltam, mert éles fegyvert elsütni mégis komoly dolog, például ki tudja, mekkorát rúg vissza (nagyot), de ez a nem mindennapi esemény azok közé tartozik, amit vétek lett volna kihagyni.
Az önkéntes: Te mész fejjel a falnak, kitárod a karod és felkapsz minden tapasztalatot, ami az utadba kerül, sőt te kergeted őket. Mindig légy kíváncsi, akarj tapasztalni, keresd a lehetőségeket, nehogy lecsússz valamiről! Nem kell direkt csak a nagy halra menni. Mondhatod, hogy teszem azt, a mocskos anyagiak miatt most se tudsz kiugrani arról a fránya repülőről! Meglehet, de annyi más van, amit igenis megtehetsz, nem is gondolsz rá. Talán ezerszer ücsörögtél a mélygarázsban, tök egyedül, valakire várva, de igazán sosem figyeltél, nem tapasztaltál. Pár hónapja esett le, hogy én szoktam tök magányosan kuksolni a nagy csendben, a sötét garázsban, és soha nem fordítok rá figyelmet, de amikor igen… Hogyan használhatnám fel? Sötét van, egyedül vagyok, klausztrofóbiám van, nincs is itt levegő… lépteket hallottam? Ki van a hátsó ülésen?! (Senki, néha a kutya.) Egy ilyen apró dolog is jó tapasztalatként szolgál, segít átélni azt, amit egy későbbi karaktered is átélhet.

Minden potenciális tapasztalat, csak meg kell szerezni és fel kell használni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes