Kösd fel a gatyát!


Azaz mennyire fontos a karakterek bemutatása? Helyesebben, a viseletük leírása?

Sokszor olvastam olyan könyveket, melyekben pontos leírást kaptam a kabáton keresztül, a pulcsin át, a szoknyáról, sőt még harisnyáról is. Tetszett.  Tetszett, mert teljes egészében magam elé tudtam képzelni a karaktert/karaktereket, és a későbbiekben erre a részletességre követendő példaként tekintettem. Azonban manapság kezdem visszafogni az ellenállhatatlan kísértést. Miért? Mert kezdek belefáradni, nem csak a rém pontos írásba, de abba is, ha mások által írt regényekben jön egy nagyobb lélegzetvételű divatbemutató.

Persze tagadhatatlan, hogy az embereket érdeklik a szereplő kinézete, de kevésbé olyan mértékben, mint az, hogy kik ők, mit csinálnak, mi a szerepük a történésekben.

Fontos a bemutatás, de nem kell egy szuszra, minden apró ruhadarabra kitérni. Akkor hol van az egyensúly? Mennyi a túl sok, mennyi a túl kevés?


Túl sok, ha a leírás megakasztja a történetet, és divatbemutatóba csap át a cselekmény, ami statikussá, unalmassá teszi a sztorit.
Túl kevés, ha még csak halvány segédfogalma sincs az olvasónak arról, hogy miféle ember lehet a szóban forgó szereplő.
Érdekessé kell tenni a leírást, jól kell adagolni, hogy érdemes legyen elolvasni.

Ne száműzd a ruházkodás bemutatását!

Az öltözködési stílus ennek ellenére számít, mert ez is elárul valamit a szereplőkről.  Kik ők, mi a társadalmi, szakmai státuszuk, milyen személyiségük?
Automatikusan kategorizáljuk az embereket/ítélkezünk felettük a ruházatuk alapján. Az öltözködésnek nagy szerepe van az első benyomásban, a másokról alkotott képben, hagyd, hogy ez kialakuljon az olvasóban is. Ezért alaposan fontold meg, mit szeretnél közvetíteni a karaktered öltözködési stílusával, és ezt állítsd összhangba a személyiségükkel.

A részletekben rejlik az ördög

Sőt, néhány részlet egyes karakterek öltözködését illetően érdekes lehet, titkot fedhetnek fel velük kapcsolatban, a kiegészítők is fontos szerepet játszhatnak, mint jegygyűrűk, ajándék nyakláncok, vagy nem megszokott testrészeken viselt ékszerek. Mind megemlíthetőek, főleg, ha szerepük van a szereplő bemutatásában, sőt, a cselekmény előre lendítésében, csak jól kell használni ezeket.

Fontos, hogy mit visel az embered, ha ő maga is különös figyelmet fordít rá! A szokatlan észreveszik

Ha sokat vacillál mit vegyen fel, mert randija lesz, ha valakivel találkozni fog, akinek meg kell felelnie, ha valamilyen eseményre hivatalos, akkor fontos a ruha. Ha a megszokottól eltérő göncökben kell parádéznia az mindig említésre méltó.

Ha hétköznapi ruhát visel, akkor itt-ott, a cselekménybe lehet szúrni, hogy a tornacipője beázott, miközben valaki után fut, de ennél nem kell mélyebbre menni, csak egy villanás, hogy az olvasó fejben lássa.
Inkább azt írd le, amit a karakterek észrevennének. Ha valami eltér a szokásostól, megváltozik az egyik szereplő öltözködése, azt természetes, hogy észreveszi és megjegyzi a másik karakter.

Kötelező

Szinte kötelező a pontos bemutatás, ha a szereplő olyan ruhát hord, ami nem egyezik amúgy a stílusával,

vagy egy olyan korról/világról írsz, melyek darabjai nem egyeznek meg a mai ruházkodási szokásokkal, vagy, ha a szereplő e világi, mégis olyan különleges az öltözete, hogy az megkívánja az alapos szemléltetést.



Ti mennyire mutatjátok be szereplőitek öltözködését? Szeretitek a pontos, részletekben gazdag karakterleírásokat? Miért, miért nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes