Magában beszél


A belső monológ, azaz a monologue intérieur: a modern epika fontos stíluseszköze; a belső beszéd ábrázolásának technikája. A szereplők ki nem mondott gondolatait, vágyait adja vissza, közvetlen énformában, első személyben, gyakran gondolatfolyamként.
(kislexikon)



Legyünk tisztában azzal, hogy a belső monológ nem narráció. Ha a narrátor megegyezik a főhősünk személyével, azaz a nézőpont E/1. a belső monológ során az akkor sem az eseményeket közli, hanem azokra reagál magában. A belő monológnak azt kell érzékeltetnie, mintha lehallgatnánk a fő karakter magához szóló, magában megfogalmazott gondolatait.


Miért érdemes használni?

Mert:
- ...a belső monológ, a gondolatok feltárása olyan betekintést ad az olvasónak, amilyet nem kaphatna, ha csak a külső történéseket követné nyomon.



- Az érzelmek, a motivációk bemutatásával megindokolhatod a cselekményt.
- Ha érzelmileg kiszolgáltatod a szereplőd az olvasóid előtt, azok mélyebb kapcsolatot alakíthatnak ki a szereplővel, jobban megismerhetik, megérthetik.
- Az fejben zajló érzelmi reakciók, drámaibb hangulatot keltenek.
- Nagy előnye, hogy a karakter belső monológja lévén őszinte lehet az olvasókkal. Azzal, hogy érzelmek kerülnek a felszínre, feltárhatod az igazságot, mi lakozik a szereplő lelkében, melyek a motiváció, mindent, amit könyvbéli tárasival nem mer, nem akar, vagy nem oszthat meg.
- Változást, fejlődést mutathatsz be a történet során. Egyik karakter sem lehet ugyanolyan, mint az út kezdetén. Bölcsebbé válik, netalán negatív irányt vesz? A belső monológ lelkének, gondolatainak változását prezentálja, így az olvasó első kézből lehet tanúja annak, hogy azokon a harcokon, megpróbáltatásokon, konfliktusokon, melyeken keresztül kellett mennie a főszereplőnek, milyen szükséges változásokat vonnak maguk után.
- Érzelmi szintre emelheted az elbeszélést. (Például: Tanúi lehetünk egy háborúnak, ha a nézőpont E/3., de az elbeszélés és mi is megmaradunk kívülállóknak. Viszont részesei lehetünk, ha az elbeszélő az egyik katona, az eseményeket E/1., az ő szemén keresztül látjuk, az ő gondolatait halljuk, az ő fájdalmát érezzük. Ez sokkal erősebb, drámaibb hatást ad a történetnek.)
- Játssz a kontraszttal! Érdekessé teheted a történetet, ha tegyük fel, egy őrültről nem csak azt a képet fested le, amit a külvilág felé mutat. Talán mások előtt mintapolgár, mindenkihez van egy kedves szava, míg kettesben az olvasóval a gondolatai sötétek. Sőt, megkapóbbá is tehetsz egy jelenetet: Maradjunk a szokványos képnél, a csatatéren. Egy katona bizonygathatja súlyosan sérült társának, hogy minden rendben lesz, de amikor meglátjuk belső gondolatait tudjuk, hogy nincs remény.
- A karakter belső/saját konfliktusait jobban, részletesebben bemutatható. (A belső énje és az elvárt énje, amit a külvilág, mások felé kell tanúsítania.)



Mire érdemes figyelni?

- A belső monológ lendítse előre a cselekményt, járuljon hozzá a karakterfejlődéshez. Nem kell minden apró gondolatot bemutatni, mert egy idő után fárasztóvá válhat, túlságosan lelassíthatja a történet folyását. Természetesen, nem muszáj mindig csak a létfontosságú gondolatokat bemutatni, néhány kevésbé fajsúlyost is beszúrhatunk, hogy természetesebb legyen a karakter.
- Csak olyan gondolatokat közölj, amik biztosan foglalkoztatnák a főszereplőd.
- Legyen egyedi, rájellemző a gondolatmenete, a belső beszédstílusa, olyan, mint, amikor hangosan megnyilvánul.
- Lehetőleg a zavarok elkerülése végett, és, hogy ne játssz túl nyílt lapokkal (gondolatokkal) minden karaktered illetően, csak egy szereplőt válassz, kinek megismerhetjük gondolatait, ez pedig az elbeszélő nézőpontjával rendelkező legyen.


Mikor használjuk?

Bármikor bátran tárd fel karaktered legmélyebb, legintimebb gondolatát, érzelmét. A boldogság, a szomorúság, a félelem, a düh, a depresszió, a remény, és reménytelenség, az álmok, a bátorság, mind fontos, jellemző érzelmi állapotok, amelyek indokolják a belső monológ használatát.

Ez egy remek eszköz, mellyel mélységet adhatsz a karakterednek, többdimenziósak lehetnek.
A szereplőd legőszintébb hangja ez, minek által közvetlenné, személyesebbé teheted az olvasóid számára. Szóval használd!


+ Aki még nem szavazott, az nyomkodjon bátran, jobbra! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes