Ajánlva köszönöm-Köszönve ajánlom

Mikor már azt hitted, túlestél a könyvkészítés minden nyűgén és örömén, hókuszán és pókuszán kerülsz szembe az utolsó nem is egy, hanem két megpróbáltatással:

Ajánlás és köszönetnyilvánítás

Nem kell fejvesztve pánikolni, mindkettő opcionális, ha nem akarod, egyiket sem kell a könyvedbe tenned. Viszont, ha csak az egyiket szeretnéd, akkor csempészd bele az egyiket, ha mindkettővel megfejelnéd a műved, hát legyen így!


De mi a különbség az ajánlás és a köszönetnyilvánítás között?

Szerintem nem sok. Illetve…
Az ajánlás mindig páratlan oldalon kap helyet, míg a köszönetnyilvánítás helye nem annyira kötött… Bár erősen javallott a páratlan oldal itt is...

Köszönetnyilvánításkor él a nolimit szabálya. (Lehetőleg azért ne legyen hosszabb magánál a könyvnél.;)) Bátran sorold fel azokat a személyeket, akár cégeket, csoportokat, akik segítették a  munkád, és teljes erőbedobással támogattak abban, hogy megszülethessen a könyved.

Az ajánlás általában egyszerű, tömör, ami kifejezi az író háláját, egyfajta megtiszteltetés, ezzel mintha jelképesen odaajándékozná a könyvét annak, aki inspirálta, támogatta, aki talán a legtöbbet fangörlösködött, vagy boyoskodott a keletkezésekor. Természetesen, nem kell egyetlen embert kipécézni, lehet ez egy szűkebb csoport is, de nem egy listára való sereg, az már köszönetnyilvánítás. Ez specifikusabb.




Hogyan készítsük el?
(Fókuszban az ajánlás)


Agyalj, az egyszemélyes brainstorming

Az egyik legnehezebb fázis nem a szöveg megfogalmazása, hanem kiválasztani "A" személyt (esetleg többet is), akinek szánod a munkád. Ez saját választásod, nem létezik rossz döntés!

Készíts egy listát azokról, akikről meg szeretnél emlékezni.
Gondold át: Ki járult hozzá a munkádhoz? Ki hitt benned, és biztatott írói pályádon? Ki segítette a karriered?

A standard szerint ezek általában családtagok, de megköszönheted illetve címezheted bárki részére a könyved. (+ Egyesek szerint sablonos rokonokat megemlíteni, de, ha tényleg részük volt a könyv létrejöttében jogos a lépés.)

Nem feltétlenül csak élő személyre kell gondolnod! Ajánlhatod egy elhunytnak, egy általad személyesen nem ismert, de nagyra tartott egyénnek, aki talán inspirálta a könyv megírását, vagy akinek tiszteled a munkáját.


Megnevezés

Ha megvan, kiknek dedikálnád/köszönnéd meg a közreműködést, nevezd meg őket!
Ezt mindenképp attól függően tedd, hogy milyen kapcsolatot ápoltok. Tehát, ha az ügynököd Kovács urazod az életben, akkor ne Pistázd a lapokon, maradj formális.
Természetesen nem mindig kötelező a hivatalos forma,  lehet bensőséges a megnevezés (anyu, apu, bátyó).
Kiírhatod valakinek a teljes nevét, vagy közelebbi kapcsolat esetén a becenevét. A lényeg, hogy hűen tükrözze a kapcsolatotokat a megszólítás.

Hogyan és miért ajánljuk?

Sokan nem csak annyit írnak, hogy "Jeromosnak", hanem meg is indokolják, miért választották ezt a személyt: "Jeromosnak, aki a végsőkig és még azon is túl velem volt.".
Ez elég komolyan hangozott, de igazából nem kell halál komolyra venni a figurát, vicces szöveget is gyárthatunk (megint a kapcsolat milyenségének függvényében, és a könyv stílusához és témájához igazodva). Nem kötik szabályok az ajánlást! Így ajánlhatjuk egy kávégyártó cégnek is a regényt, mert termékük nélkül sosem jutottunk volna a végére.


Remek ajánlások kicsit másképp:
26 Of The Greatest Book Dedications You Will Ever Read


+
Soha ne érezd úgy, hogy kötelességből kell valakinek ajánlanod a könyvet, vagy hogy illemből köszönetet kell mondanod olyasvalakinek, aki valójában nem volt a segítségedre. Ez egy szubjektív döntés, ami csak a tiéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes