Autogram

Az előző témánál maradva, feláldozom ezt a bejegyzést az autogram osztogatásnak.

Talán nem tűnik olyan nagy kalandnak íróként aláfirkantani a neved, de hidd el, amikor eljön a pillanat azt kívánod bárcsak jobban átgondoltad volna ezt... Nekem még az is kihívást okozott, amikor az egyik családtagom számára szignóztam A Zöldfülűt.
Főleg az elsőkönyves, debütáló írókat - akik nem döntötték el előre, hogyan írják alá a regényüket - taszíthatja bizonytalankodó piszmogásba a feladat, ezért most adok pár tippet a dolog kiküszöbölésére.

Először is nem minden olvasó rátermett autogram vadász,
 meglehet, hogy csak megszeppenve téblábolnak körülötted a példányukkal, ezért légy te talpraesett! Kedvesen, de nem tolakodóan kérdezd meg, illetve ajánld fel, hogy aláírod nekik a regényt. Ebből fakadóan:

  •  Sose felejtsd el megkérdezni, kinek a nevére szóljon! (Lehet, hogy ajándék lesz.)
  • Manapság nem csak Erzsik és Bélák szaladgálnak az utcán, hanem megdöbbentően egyedi nevű emberek is, ezért, ha nem vagy biztos a helyes írásmódban, a biztonság kedvéért, nyugodtan kérj megerősítést!


Az aláírt könyvet általában jobban megbecsülik, ezért tiszteld meg az olvasókat, hogy nem csak a neved vésed a papírra, hanem tedd személyessé egy kis üzenettel!

  • Mindig legyen három-négy üzenet variációd, melynek hosszúságával, és összeállításával játszhatsz, egyedi üzeneteket kovácsolva, melyeknek természetesen passzolniuk kell az eseményhez és az olvasóhoz. ("Jó volt veled "itt és itt" találkozni." , "Boldog születésnapot és jó egészséget kívánok." etc.)
  • Légy következetes! Ha nem akarsz tüzet szítani, akkor egységesítsd az üzeneteket. (Egyik olvasód se legyen kedvencebb a másiknál, ne kívánj rengeteg jót és örömet az életben az egyiknek, míg a másiknak csak simán jót.)

Bár én nem szoktam, mégis jó ötletnek tűnik dátumot írni a találkozás időpontjának emlékére. 
Ha nem ugrik be a pontos dátum, vagy simán könnyíteni szeretnél és egy eseményen veszel részt, akkor így is odabiggyesztheted: 14. Kiskalamári(??) könyvtalálkozó, 2015.

A bevetés előtt megfontoltan válaszd ki a tollat! Egy olyan darab legyen, amiben megbízol, ismersz, hacsak az nem egy promóciós darab, amit a könyvvel együtt később átadsz,
  • A szín nem számít! Részemről a fekete mellett teszem le a voksom, bár az is igaz, hogy a nyomtatott, fekete betűk mellett lehet, hogy át lehet siklani az aláírás+üzeneten.
  • Legyen időtálló, melynek tintája biztosan nem fakul ki pár hónap/év alatt.
  • Lehetőleg ne legyen például egy ismeretlen cég reklámtolla, amit csakúgy felkaptál, mert: 1. Nem biztos, hogy jó minőségű. 2. Nem ad komoly látszatot, azt sugallhatja, nem vagy komoly a munkádban, mert nem adod meg a módját. 



Mindig maradj nyugodt, és szánj időt minden aláírásra, mert egy csúnyán elírt, átjavított, áthúzott szöveg nagyon csúnyán festhet. Főleg rosszul fest, ha az olvasó, vagy a saját neved rontod el a kapkodásban! Ezért:

  • Gyakorold az aláírásod! Kisiskolás technika? Meglehet, de muszáj, kiváltképp akkor, ha írói álnév alatt futsz.
  • Nem csak a helyes írásmód miatt fontos, hanem azért, mert miután berögzült a név, szignózás közben beszélgetést is folytathatsz a vásárlókkal.
  • Ha nagyon magabiztos és nagyon kreatív vagy, bónusz egy kis rajzot is firkálhatsz a könyvbe, ami még személyesebbé teheti azt.


Kis dolgoknak tűnő, de nagyon fontos tanácsok:

  • Döntsd el, hol szignózod a könyvet! Az esetek többségében ez címoldal, a könyv adatai alatt található, üres rész. Olvastam, hogy néhányan a borító belsejére írnak, de kerülném ezt.
  • Soha ne lásd el előre autogrammal a könyveket! Ha nem fogynak el helyben, lehet, hogy a bolt nem is veszi őket át, mert nem tudják később eladni.
  • Hiába a tomboló öröm, az extra koncentráció (hogy mindent helyesen írj), sose feledkezz meg arról, hogy mindig köszönd meg az olvasónak a vásárlást!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes