Elvégre egy nyelvet beszélünk

Bár magánkiadásban utazom, amikor elkészülök egy regénnyel mindig kapcsolatba kerülök a kiadóval. Eleinte halálosan ideges voltam, aztán leesett a tantusz, hogy ugyanolyan emberek, mint te vagy én, akikkel, akiknek, dolgozom, és akik értem és a könyveimért dolgoznak. Tehát a kapcsolatunk üzleti, azt hiszem, kijelenthetjük, hogy egyfajta partnerek vagyunk. De hogyan beszéljek hozzájuk? Nagyon egyszerű a megoldás, mégis sokszor látom, hogy az emberek megfeledkeznek a jó modorról, és az üzleti kapcsolatról, mert ez csak egy magánkiadó. Bármilyen kiadóval is legyen dolgod, akár kiadásról, akár egy új könyv ötletével házalsz, akár probléma bejelentésről, egyeztetésről van szó, ha követed a tanácsaim, nem lesz gondod a kommunikációval, és senki sem fog "tanyán lakóként" elkönyvelni:

1. Csak semmi pánik, ne idegeskedj. Légy öntudatos, de semmiképp egocentrikus.
2. Olvass!! Az olvasás az írók legjobb barátja, hiszen ez a legjobb készségfejlesztő, új ismeretekre tehetünk szert általa… hát ezért olvass! Nézd át az üzlet politikájuk, az impresszumot, az ismertetőiket, a szerződésük, a szerkesztéshez megadott útmutatóik. Pl. Ha egy új könyveddel házalsz, ellenőrzöd, vajon passzol a kiadó profiljába? Vagy, ha elakadtál a könyved szerkesztésében előbb megpróbálsz magad választ találni a kérdésedre vagy ignorálsz minden dokumentációt és egyből a kiadó ajtaján dörömbölsz?
3. Mindig tudd, mit akarsz közölni. Bármivel kapcsolatban is szeretnél tárgyalni előbb gondold át, okosan fogalmazd megmondandód. Az érthetőség létfontosságú a szakmában.
4. A “Jó napot, Joci vagyok, van egy kis gubanc a könyvemmel.” nem elfogadható stílus. Légy tisztelettudó, ne tegeződj, ne személyeskedj, ne légy túl közvetlen, nem a pajtik ülnek a másik végen. Ha bizonytalan vagy, nyugodtan vedd át az illem alapjait, megszólítás, elköszönés, stb.
5. Ne légy leereszkedő! Én is most fi.....tam a Golf áramlatot, két könyvet dobtam a piacra! És aztán? Nagy kaland. Ettől még senki sem feljebbvaló a másiknál, nincs jelentősége, az eladási adatoknak sem. Kiadó és író egyenlő, legyen meg a kölcsönös tisztelet.
6. A türelem regényt teremt. Multifunkcionális vagy? Több könyvet is írsz egyszerre? Az jó, több mint valószínű, hogy a kiadód is több projekten dolgozik. Előfordulhat, hogy időbe telik válaszolniuk. Emellett ne várd el, hogy kapásból tudják kivel tárgyalnak. Mutatkozz be, amikor felveszed velük a kapcsolatot. Az üzeneteidbe szúrd bele, melyik könyvedről van szó. Soha ne tereld el a témát, ők nem azért vannak, hogy veled csacsogjanak. Légy tömör, lényegre törő, ismertesd a tényeket, tedd fel a kérdéseid, aztán hagyd, hogy csinálják a dolguk.
7. Légy elérhető! Ne várakoztasd meg őket, majd alszol rá egyet, ilyen nincs. Ez nem az ő, hanem a te érdeked.
8. Ha van valami baj, azonnal jelezd! Ne várj, ne malmozz a visszaküldött, elfogadásra szánt anyag felett, tüzetesen nézd át! Ha jóváhagyod később már hiába sírod vissza. Elsőre kell kiszúrni a hibákat, melyeket nem felháborodva kell ismertetni, hanem nyugodt stílusban, senki se akar neked rosszat.
9. Átnéztél mindent, mégsem találsz magyarázatot a kérdésedre? Ne félj feltenni. (De ne túl későn, miután elfogadtad a visszaküldött anyagot!)
10. Nézeteltérés esetén mindig velük próbáld elintézni az ügyet, ne a hátuk mögött bosszankodj, és írd a vélt vagy valós rágalmaid. Akár igazad van, akár nem rajtad csattanhat az ostor.


Szerinted is evidens meglátások? Ám mégis sokan elsiklanak a kimondatlan szabályok felett, amit a kiadók érthető módon nem szeretnek, és érthetetlen módon még a kliensnek áll feljebb…
Légy okos író és partner!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes