A kurzus, ami szinte semmibe se kerül...

Az olvasás, mert olvasni jó!


Olvass, érts, vizsgálj, alkalmazz!

Amikor elolvasol egy regényt ne merüljön ki annyiban az értékelése, hogy jónak, vagy rossznak titulálod. Tegyél fel pár kérdést magadban:

- Pontosan miért tetszett? Miért nem?
- Ki/-k volt/-ak a kedvenc karaktere(i)d? Miért? Melyek voltak kevésbé? Rosszul voltak felépítve, vagy épp ellenkezőleg, egy jól megalkotott, ám kiállhatatlan szereplőről van szó?
- Mennyire tetszett a nézőpont, melyek voltak a pozitív, melyek a negatív pontjai?
- Van olyan jelenet, amelyen változtatnál? Jobbá tudnád tenni?
- Mennyire tetszett a felütés, és a vége? Elégedett voltál, vagy maradt pár idegesítő, elvarratlan szál?
És a sort a végtelenségig és tovább lehetne folytatni.



Az olvasás előnyei (nem csak) íróknak:

- Remek önvizsgálat. Ha tanulmányozod mások regényeit, az segíthet megérteni a saját írásod, írói szokásod, s azt, hogyan teheted jobbá.

- Bepillantást nyerhetünk, hogyan kell és hogyan nem javasolt írni.

- Segít a megértésben. Sokszor helyezem a hangsúlyt a karakterekre, hiszen ők mozgatják a történetet. Ha sikerül megérteni egy karaktert, a lényüket, a viselkedésüket, akkor a későbbiekben magad is fel tudsz építeni egy hasonlóan "tartalmas", valódi személyt.

- Kincs, ami nincs, a szókincs bővül. Nem csak új szavakat ismerhetsz meg, de olyanokat is feleleveníthet egy-egy könyv, melyeket ismersz rég, de az írás pillanatában csak nem akarnak megmutatkozni. Az olvasásnak hála a szavak az emlékezetedbe égnek. (Ez különösen jó dolog, ha az ember idegen légiós egy másik országban. Sajnos, tapasztalat, hogy romlik a nyelvtudás, kiesnek szavak, keverem a kifejezéseket. Szóval OLVASSUNK!)

- Kutatás. Olvasással rengeteg információhoz (történelem, különböző kultúrák, stb.) juthatsz, melyek szintén segíthetnek - példának okáért - megjeleníteni egy létező kort, akár létrehozni egy nem létező világot.

-  Új készségeket sajátíthatsz el. Rengeteget tanulhatsz olvasás által, az elsajátított tudást pedig alkalmazhatod saját írásaidban. (Pl.: Anyanyelved ismerete elmélyül, új szavakat építhetsz be a műveidbe, karaktereidnek különböző hangot, világnézetet adhatsz. Különböző fogásokat, technikákat sajátíthatsz el. Ellesheted hogyan kell hatékony, dinamikus párbeszédet írni, hogyan teremthetsz megkapó légkört, hogyan ültesd el a feszültséget, hogyan tartsd meg a narratíva hangját, vagy hogyan alkosd meg az egymást követő mondatok egybefüggő láncolatát. A sor véges végtelen.)

- A könyvek ihletet adnak. Bárkivel előfordulhat, hogy elhagyja a múzsája, elakad a kreativitás, ezért a legjobb módja annak, hogy visszaszálljunk a nyeregbe, hogy felcsapunk egy regényt. Az olvasás inspirál és főként vágyat kelt. "Más is megcsinálta, nekem is menni fog!"

- Elindítja a képzeletet. A hasonló műfajok segítenek az új ötletek megfogalmazásában és egyesítésében.

- Új érdeklődési területet/témát fedezhetsz fel.

Ha jó író szeretnél lenni, olvass, olvass sokfélét, amennyit csak tudsz!

Nem csak a klasszikusoktól lehet tanulni. Olvass ponyvát, magazinokat, ne csak romantikába temetkezz, kóstolj pár sci-fibe, thrillerbe! Sok helyen sokféle nyelvezettel találkozhatsz, mindezekből tanulhatsz, felfedezhetsz olyan műfajokat, melyekben talán ki szeretnéd próbálni magad. A különböző műfajok kiszélesítik az írói látóköröd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes