Az ember legjobb barátja



Állatokat is szeretnél szerepeltetni a regényedben, esetleg állatokról, mint főszereplőkről akarsz írni a könyvedben, de nem tudod hogyan kezdj bele?

Nézz magad mellé, az ágyon bohóckodó kutyádra, vagy  a felfordulást nyűgösen tűrő macskádra, talán a terráriumában mélán csámcsogó teknősödre (és így tovább). Legyenek ők a múzsáid!

Az állatok régóta jelen vannak az irodalomban, filmes világban, reklámoznak velük, filmek főszereplői, műalkotások megihletői. Érdeklik és lenyűgözik az embereket.

De hogyan illusztráld őket hitelesen?

Gyűjts anyagot!

Hiába gondolod úgy, hogy ismered a kedvenced, írás előtt figyeld meg őt, mintha egy ismeretterjesztő filmes lennél.
Ez azért is fontos, mert bár lehet, hogy te ismered a szokásaikat, de valamelyik olvasó nem, számukra pontos képet kell adnod a szóban forgó állatról.

A megfigyeléshez néhány tipp:
- Nézegesd át a róla készült képeket és felvételeket. Jegyezd le, mit látsz. Vicces póz, jellemző tevékenység, nézés, mozdulatok stb.
- Mindenki beszél a kedvencével nem is hiszem el, hogy van olyan, aki nem teszi. Miről konzultálsz vele? Mik a reakció? Figyel, válaszol (a maga módján), vagy az esetek többségében egyoldalú a kommunikáció, mert ignorál?
- Gyűjtsd össze pár jellemző gesztusát, gesztusait, melyek kifejezik az érzelmeit.
- Írd le, hogyan viselkedik másokkal! Elbújik? Kíváncsian belemászik mindenbe, amit a látogatók letesznek?
- Mi a legkedvesebb, legrosszabb, legviccesebb dolog, ami valaha tett?
- Melyek kedvenced jellemző tevékenységei?
- Hogyan reagál különböző dolgokra? (Persze, ne áldozd fel az írás oltárán, és ne ijesztgesd halálra...)
+ Gyakorlat: Állat taperolás! Simogasd őket, figyeld hogyan dorombolnak, milyen érzés, mikor nedves, hideg orrukkal megböknek?


-> Gondold át: Mit használhatsz fel mindebből a történetben, miből lehet egy önálló sztorit faragni?

Az a lényeg, hogy legyenek minél inkább valódiak!
Előfordulhat, hogy olyan állatról írsz, amivel nincs mindennapi kapcsolatod. Valljuk be, más tartani és együtt élni például egy macskával, mint tévéből és egyéb forrásokból információt szerezni. Persze, ez sem lehetetlen, de alapos munkát kell végezni!

Bármiről is írsz, az adott állatnak legyen egy kidolgozott karaktere, hiszen minden állatnak, mint embernek megvan a maga személyisége. Ezért figyelj arra, hogyan változik a személye és az ember személye a történet folyamán!

Ne félj nekik szerepet adni

Az állatok és emberek kölcsönhatásban állnak, és az, ahogy egymáshoz viszonyulnak sokat elárul róluk. (Tehát egy apró információ, mint az, hogy egyik szereplőd utálja a lovakat, segíthet abban az olvasóknak, hogy kialakítsanak róla egy képet, véleményt. Vagy, ha a főhősnő macskája szívből utálja a lehetséges pasi jelöltet.)
Központi szerepet adhatsz neki, esetleg a főhős csatlósává léptetheted elő, vagy általa üzenetet közvetíthetsz az olvasóid felé.
Ne habozz felhasználni, mint szereplőd karakterfejlődésének egyik részesét, előlendítőjét, avagy hátráltatóját!

Ne feled, bár szeretjük őket, nekik is megvannak a hibáik, nem kell tapintatosságból tökéletességre törekedni.


Mielőtt és miután bevontad a sztoridba az állatot, fusd át és válaszold meg a következő kérdéseket:
Szükséged van egy állat karakterére?
Miért állatot választottál ember helyett?
Mi a helye és szerepe a történetben, a cselekményben?
Mennyire jól tudod bemutatni, akivel az olvasó szimpatizálhat, egyben azonosulhat?
Mekkora szerepe van abban, hogy az egyik szereplő jellemzőjét illusztráld?
Van valamilyen üzenet, amit általa közvetíteni szeretnél?

A te történetedben szerepelnek állatok? Saját kedvencről mintáztad vagy a fantáziádból építkeztél?

2 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a cikket, már csak azért is, mert tudom, hogy nálad mennyire király az összes állatkarakter. :D Mind Boomer, mind Betsie, mint Csámpás nagy ászok, és akkor nem említettem Dougi-t xD
    Nálam viszonylag ritkák. Még egyik főhősömnek sem volt háziállata, most hogy belegondolok, maximum a mellékkaraktereknek. A jelenlegi projektemben három állatka jut eszembe hirtelen: Ulrik, a házmester beagle-je, Thorsten, Noak házőrzője ( :D ), és Olle aranyhalai.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!! Jó ég, még olyan állatot is mondtál, aki hirtelen nem ugrott be. :D Már nagyon várom, hogy megismerhessem Thorstent, a veszett hörcsögöt, meg Alonzót és, ha jól emlékszem, Kicsi Sárgát! :)) Ulrikről pedig még nem hallottam, de kutya! Tűkön ülök! Még egy újabb ok a rajongásért! :)

      Törlés

© Copyright 2015. Theme by Way2themes