Értelem és ÉRZELEM

A hétvégén megnéztem az Agymanók (<--kicsit butítja a filmet) című animációs filmet, amiben egy Riley nevű kislányt, illetve az őt vezérelő érzelmek történetét követhetjük nyomon. Ezek az érzések: Derű, Bánat, Harag, Majré, és Undor.

Azon kívül, hogy a film nagyon mély, minek következtében sokat lehetne írni róla (többször törölgettem alatta a könnyeimet, mint nevettem), mindenképp megjegyzendő, hogy Derű karakterfejlődése (mert igen, az érzelmek is változhatnak) nagyon jó volt. Spoiler nélkül a Derű Riley fő “irányítója”, aki mindenáron boldog életet akar biztosítani a lánynak, ezért elszántan igyekszik kizárni a munkából, jobban mondva Riley életéből a Bánatot. De az érzelmeket nem lehet kitaszigálni, nem lehet őket elnyomni, és attól még, hogy a szomorúság is szerepet játszik létezésünkben, az nem feltétlenül rossz, szükségünk van Bánatra.

Ebből azt akartam kihozni, hogy nem mindig akkor kell cselekednünk, amikor a  boldogság vezérel minket. Nem csak akkor kell tollat ragadni, amikor duzzadunk a derűtől, amikor az élet szép és vidámság van. Akkor is figyelhetünk lelkünk rezdüléseire, és írhatunk, amikor elönt a szomorúság.
Új, érdekes gondolatok születhetnek, emellett öngyógyító technikaként is hasznos, ha kiírjuk magunkból a fájdalmunkat, a haragunkat, félelmeinket.
Természetesen nem kell leleplezned magad, nem kell/nem szabad megosztanod, nem kell utalnod a történetedben az érzelmek kiváltójára, de felhasználhatod, hogy még inkább valódivá váljon a sztorid.
Azáltal, hogy hangot adsz az érzéseidnek többdimenziós karaktereket alkothatsz, megtanulhatod hogyan közvetítsd az érzelmeket úgy, hogy az olvasó felismerje és átérezze azokat.

+ Mielőtt belefognál, hogy az indulat hevében nyakon csípd az érzelmeid, kicsit csillapodj le előtte, álljanak össze a gondolatok, majd ekkor ragadj íróeszközt és cenzúra nélkül vess lapra mindent. Szerkeszteni később is ráérsz. Hagyd, hogy az érzelmek vezessenek előre!
Használhatsz naplót, amiben rögzítheted az érzelmeid, ezek alakulását, amit aztán később alkotáshoz is felhasználhatsz.

Egy másik tanulság/igazság, hogy egy időben több dolgot is érezhetünk egyszerre. Lehetünk dühösek és szomorúak, boldogok, mégis bánatosak.

 ! De most csak egyre koncentrálj az egyszerűség kedvéért.
Ritkán állunk meg, és kérdezzük magunktól: "Mit érzek ebben a pillanatban?" Most tedd meg!
Feladat: Írj egy emócióról, ami jelen pillanatban ostromol. (Vicces kedvedben vagy, és azt mondod, momentán csak éhséget érzel?... Felőlem írj arról!) Válassz egyet! Nem kell, hogy a domináns legyen, csak amihez kedved van. Nem is kell megindokolni, miért érzed és miért választottad ezt, nem kell háttértörténet, egyszerűen írd körbe magát az érzelmet, majd tisztázd, biztos erről van szó? Tanuld meg átadni azt, ami benned lakozik! Később vegyítsd az érzéseket, legyen egyre sokszínűbb a leírás!



A saját tapasztalatok, érzelmek ugródeszkák a jó íráshoz, ezért soha ne hagyd figyelmen kívül ezeket, valamennyit használd fel hajtóanyagként és inspirációként!

Közérdekű közlemény: Egy ideje megkezdődött a vakáció, ezért minden szerencsésnek kellemes nyári szünetet kívánok! Én is szabadságra megyek, 3 hétre. Nem hiszem, hogy lesznek bejegyzések, és üzenetek, de meglátjuk, megpróbálok minden lajhártól telhetőt megtenni! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes