Mennyi az annyi? Oldalazzuk ki!

Mennyi az ideális karakterszám, és a szavak száma? Hány oldalasnak kell lennie a könyvemnek? Ezek a kérdések igazi örökzöld slágerek. Ahányszor új írótársakkal beszélek, mindig előjön a téma. Ez valami mumusa lehet a szerzőknek. Biztosan létezik egy kvóta, amit teljesíteni kell, mert, ha alá vagy felé megyünk, a könyvünk eladhatatlanná válik...

Így van ez? Valójában mennyi az annyi egy regény esetében?
Egyes kiadókat valóban érdekel ez a dolog. Megszabták, hogy milyen hosszúságú irományokat fogadnak, azonban ma, a self-publishing idejében annyit írsz, amennyit csak akarsz. A határ a csillagos ég...
... amíg nem koppanunk. A szabadságnak hátránya is van, hiszen az író kevésbé tudja kordában tartani magát kelő rutin és útmutatás nélkül. Tehát csak lassan a testtel! Az önkényes írásnak igenis meg lehet a böjtje, egy könyv terjedelmét kordában kell tartani,


A szabadjára engedett gondolatok korlátok nélküli papírra vetése irdatlan mennyiséghez vezethetnek, ami valljuk be, ijesztő lehet olvasóink számára.
Rohanó világban élünk, nem biztos, hogy az embereknek van idejük, türelmük Tolsztoj-vastag könyveket bújni. Emellett a vaskos, terjengős regények másfajta negatív érzéseket is kiválthatnak. Lehetséges, hogy az író nem tudta merre tart? Egyszerűen csak csapong, és csacsog, túlmagyaráz, nem szerkesztette a munkáját, vagy két könyvet próbált egybe sűríteni?
Persze mindig akadnak kivételek, akik erősítik a szabályt. (Példálózzunk a nagyokkal Harry Potter - J.K. Rowling.)


A másik véglet, aki hiába izzad vért, akkor sem tud előrukkolni egy igazán terjedelmes regénnyel. Akarja, akarja, de egyszerűen csak nem megy. A méret a lényeg elve pedig ezen a területen is cukkol, és azt sugallja, hogy ebből nem lehet regény, meg se próbáld megjelentetni. Tisztázzuk a méret tényleg nem számít. Természetesen ez sem azt jelenti, ha egy könyv rövid, az máris jó. Nem.
Félő, ha egy sztori túl rövid, akkor a szerzője csak a tömeggyártásra állt rá, hogy ontsa a minőségtelen könyveket. Vagy nem is tudatosan rövid, hanem azért, mert a szerző valamit kifelejtett, a műben bakik, hiányosságok sorakoznak, a karakterek nem lettek jól kidolgozva, a forgatókönyv lapos és semmitmondó,
Lehet egy regény rövid, ha a maximumot hozod ki magadból a megírásakor. Lásd: Fitzgerald: A nagy Gatsby, (Számomra elég vékonyka könyvecske, mégis jó.)

Az én hibám, hogy szeretek terjengősen írni, ezért csipkednem kell a felesleget. Viszont másoktól sokszor hallom, hogy az ő szemszögükből aggasztóan keveset írnak. Ha nem érzed elégnek a történeted ahhoz, hogy kitegyen egy könyvet, akkor készíthetsz novellás kötetet, vagy egyszerűen tegyél a hosszra, és tekints a sztoridra kisregényként!




Kicsit a számokról

Itt-ott olvasom, az elfogadott az, hogy 50 ezer szónál kezdődik igazán egy regény. Felőlem legyen így.
A tömeges, piaci románcok szerintem ennél akár kevesebbek is lehetnek. Mondjuk  20ezer/25ezer - 50ezer szó. Vékonykák, könnyen fogyasztható, "falható" könyvek. Tökéletes az elektronikus könyvkiadás piacára, ahol az említett rohangáló életmódot folytató közönség egy vonaton elolvasható történetre vágyakozik.

(Talán bármelyik műfajt bele lehet gyömöszölni ebbe a terjedelembe, kérdéses, mennyire jó ötlet. Megjegyzem, a sci-fi, különösen a fantasyk kivételt képeznek. Ez a kategória általában tényleg hosszú, és nem hiába. Sok leírás, kor/helyzet/karakter/világ/stb. bemutatás szükséges.)

Az ideális talán a 75ezer-100ezer szó körül  lehet. Jó kis játszótér, ahol elegendő mozgásteret kapsz, hogy kiéld írói éned.

A 110+-os művek a nagyokra jellemzőek, vagy folytatásokra. Lehet sokat írni, de, ha le tudunk belőle csapolni, az sosem árthat. Próbáljuk meg ideális tartományban tartani a sztorit.

Ahogy említettem a műfajok is meghatározhatják, illetve kapaszkodót adhatnak, hogy milyen hosszúra  írjuk a könyvünk. Ráadásul az se mindegy, hogy melyik korosztálynak írunk.
Technikai szempontból sok minden függ a szóköztől, betűmérettől, sorköztől, papírformától, mennyire vagyunk nagylelkűek a margóval.


Fontos, hogy mielőtt belevágnál ne korlátozd magad. Nem matematikusok vagyunk, nem számolgatunk. Egy író ír és kész. Annyi lesz amennyi. Később kedvünkre változtathatunk az elkészült művön, de akkor sem a számok törvénye szerint. Úgy alakítsd, hogy a történet ne szenvedjen csorbát, és a legjobb meséd meséld el hossztól függetlenül. Self-publisher. a tiéd a kontroll.


Ti rövid vagy terjengős történetek szerettek írni?
A hosszabb vagy rövidebb könyveket részesítitek előnyben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes