Zene nélkül mit érek én...

… avagy zene nélkül meddig érek?

A vélemények megoszlanak ebben a témában (is); valaki a síri csendre esküszik, valaki a bömbölő egyvelegre, más a szolidan felcsendülő, kizárólagosan hangszeres (tehát zéró dalolás) zenei darabokra. Egyeseknél viszont teljesen változó, hol a jóleső csönd, hol a zenei aláfestés segít az alkotásban.


Szerintem egy könyv olyan, mint egy film, ami a fejünkben játszódik, de milyen egy film aláfestő zene nélkül? Ugyanúgy működik egy drámai, akció dús, vagy ijesztő jelenet nélküle, mint vele? Kétlem.

A zene tökéletes kiegészítője a filmeknek fokozza a hangulatot, feszültséget, érzelmeket generál.
Ugyanezt idézheti elő írás közben is.


Figyelem: A zene remek kísérő, de nem mindegy, hogy mit hallgatsz!

Nem minden stílus jövedelmező, némelyik - amit normális esetben szeretsz - zavaróan is hathat. A kutatásaim során az egyik leggyakoribb problémát az emberek a vokális dalokban találták, ugyanis a szavak, a szöveg (tudatos vagy öntudatlan) éneklése elterel, elnyomja a karakterek hangját, és megváltoztatja az írói stílust, szóhasználatot.
Ezért fontos, hogy a soron következő jelenetekhez a megfelelő zenét válasszuk.
Bár gyakran hallgatok dalszöveges számokat, mégis előnyben részesítem és ajánlom a klasszikus darabokat vagy filmzenéket.


Hallgatni arany

Mielőtt belevágnál az írásba, próbálj meg összpontosítani a zeneműre. Fedezd fel, és engedd szabadon a gondolataid, hagyd, hogy vándoroljanak! Ezáltal a képzelet és kreativitás egybefonódik, párhuzamosan dolgoznak.


Emlékezz

A zene emlékeket idéz fel bennünk. Ez arra jó, hogy valódibbá varázsoljuk a történetet. Az emlékeinkből, tapasztalatainkból hitelességet kölcsönözhetünk, ezáltal a karaktereket sokkal emberibbé tehetjük, így kevésbé lesznek kétdimenziósak.



Végezetül újra megjegyzem, hogy mindenki más technikával operál, és ez így van rendjén. Azért zárásképp velősen összefoglalom, kicsit kiegészítem az érveim a zenehallgatás mellett, hogy szerintem miért érdemes egy esélyt adni ennek a módszernek :

Segít létrehozni a légkört

Ösztönöz

Meglendíti a kreativitást, a képzelőerőt

Segít vizualizálni a jeleneteket

Fokozza az érzelmeket, érzéseket



Megjegyzem, hogy vannak esetek, amikor a környezet csöndje sokkal hasznosabb, mint a zene. A fák susogását, a madarak énekét, és a természet többi hangját egy rögzített felvétel sem tudja igazán visszaadni. Valamikor a külvilág alapzaja az, amit az írás szelleme megkövetel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes