Hogyan fogjunk az írásnak?

Újra jelentkezem gyorstalpaló bejegyzésemmel! Ma az írás elkezdéséről fogok rizsázni. Nincs benne semmi világmegváltó gondolat, csak a tömény tények, melyekkel a legtöbben tisztában vagyunk. Párról már meg is emlékeztem az előző irományaimban, de jobb ezt még egyszer átfutni. Lássuk:


  • Legyen egy ötleted! Találd meg a témát, ami érdekel

A nagy ötlet érkezhet, mint derült égből villám, valamikor rá kell segíteni. Olvass, nézz tévét, menj ki a szabadba! Ezáltal rengeteg tapasztalatot, élményt, ihletet szerezhetsz, meglelheted a hangod, kedvet kaphatsz egy-egy topikhoz.
Csak abba kezdj bele, ami igazán érdekel! Soha ne írj muszájból, vagy, mert mindenki más xy témában ír, ami olvasottabb, neked nem kell! Mindenekelőtt magadnak írj!
  • Kutass!+Gyűjtögess!

Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Ha megvan az ötlet, kezd kibontani. Természetesen minden a képzeletedre van bízva, de ahogy már írtam egy régebbi bejegyzésben minden regény igényel némi kutatómunkát. Tájékozódj az általad megjeleníteni kívánt városról, állatokról, fegyverekről, időjárásról, stb…
Pl.: Az én regényem fő színtere New York. Még sosem volt szerencsém ehhez a városhoz, ezért nem is akartam hülyeséget írni róla, így például gyakran igénybe vettem a google mapst, hogy végigmasírozhassam az általam említett utcákat.
Néhanapján fárasztó a nyomozgatás, máskor kifejezetten szórakoztató, de mindenképp hasznos. Ki tudja, mikor kerül a történetünk egy olyan olvasó elé, aki velünk ellentétben bejárta New Yorkot?…


Kutatás közben gyakran botlunk képekbe, idézetekbe, mindenféle érdekes dologba, ami megragad. Mi a teendő? Mentsd el őket! Raktározz el mindent, ami beindítja a fantáziád. Nekem óriási segítség, amikor az olvasóim rajzokat/képeket küldenek a karaktereimről, arról, hogy ők hogyan képzelik el. Lelkesít, felturbóz, és a megtestesülésük által jobban belelátok a szereplőimbe.


  • Készíts vázlatot, tervezz előre!

Vázlat nélkül könnyen belebukhatunk a saját művünkbe.
A váz segít tartani a ritmust, átlátni az egészen, és szem előtt tartani a célokat. Mit akarunk kihozni a könyvből, hová tartanak a szereplők? Építsd az útitervbe az alapokat, helyszíneket, érzéseket, mindent, ami később hasznos lehet az írás folyamatakor.
Ha csak érzésből alkotunk a gondolatok könnyen elkallódnak, a logikai bukfencek pedig halmozódnak.

Bár személy szerint nem szeretek vázlattal vesződni, be kell látnom, hogy nélküle valóban hamar céltalanná válik az írás, a sztori.
A vázlat a véghez vezető ösvény, ne sajnáljuk az időt kidolgozására!


  • Fókuszálj!
Mindig úgy kezdj bele a tervezésbe, írásba, hogy elvágod magad a külvilágtól. Koncentrálj, ne hagyd magad megzavarni! Aprócska pontocska ez, de nagyon fontos!


+ A szereplők megalkotása


…Róluk később! A következő héten gyors összefoglaló jön a karakterek felépítéséről. Plusz, hogy egy kicsit aktivizáljam a mélyen hallgató hallgatóságot megosztok egy érdekes kérdéssort, melyet a saját karakteretek megismerésének érdekében kell (nem kell, lehet, ha nincs jobb dolgod) kitöltenetek! Így megtudhatjátok mennyire ismeritek az általatok megteremtett “gyereketek/gyerekeiteket”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes