A fülszöveg

Már előhozakodtam a könyvesboltba tévedt turista példájával,
aki céltalanul bolyong, és arra a könyvre veti magát, melynek borítója a legcsalogatóbb, legérdekesebb, s ráadásul egy remek címmel is rendelkezik. Ezzel azonban még nem értünk a célba, mert a könyv megfordításával következik a legújabb, egyben végső megmérettetés. A rettegett fülszöveg.

Mi is az a fülszöveg?

Nem összetévesztendő a szinopszissal. A szinopszis a történet összegzése, míg a fülszöveg a csali a könyv hátoldalán.

Ez egyfajta útmutató az olvasóknak, mely által némi fogalmat nyerhetnek a szereplőkről, a helyszínről, a cselekményről, a bonyodalomról, amely köré felépült a történet.

De milyen legyen?


  • Elsősorban rövid. Nem kell húzni, mint a rétestésztát, regény méretű szöveget majd akkor olvasok, amikor kinyitom a könyvet.
  • Nem kell részletes tartalmat írni, csak célozzunk rá, miről fog szólni a történet, kik a főszereplők.
  • Soha ne lődd le a poént! Bánj óvatosan a szavakkal, a sejtetéssel!
  • Használj érdekes, érzelmeket kiváltó kulcsszavakat (misztikus, bosszú, titkok), de ne dramatizálj, ne legyen végtelenül közhelyes (őrületes, csodálatos, stb.).
  • Hasonló stílusban írj, mint amilyenben a könyvet megalkottad. Például, ha ez egy misztikus sztori, akkor a fülszöveg tükrözze ezt.


Hogyan épüljön fel?


  • Mutassuk be a jelenetet, a cselekményt, amiről a sztori fog szólni, majd ismertessük meg az olvasót a szereplőkkel, akik ebben a helyzetben találják magukat.
  • Fókuszáljunk a szereplőkre, akiket a legérdekesebb oldalukról mutatunk be, majd lássuk a problémát, amivel szembe találják magukat, a dilemmát, amivel meg kell birkózniuk.


Bárhogy is építed fel a fülszöveget a végén adj okot, hogy az olvasó meg akarja venni!

Ez lehetséges egy felhívással, nyilatkozattal vagy egy sejtelmes, provokatív kérdéssel, amire az olvasó mindenáron (könyváron) meg akarja tudni a választ. Például: “Tudd meg, hogyan lehetsz sikeres csupán napi öt óra munkával!”, “Ki rabolta el Katie-t? Vajon Marcus időben megoldja a feladványt?”

Fülszöveget írni nagyon nehéz, sok minden áll vagy bukik rajta. Ezért javaslom, hogy olvasgasd a te történetedhez hasonló könyvek fülszövegét. Figyeld meg a hosszúságuk, a stílusuk, mi az, amiben különösen jók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Copyright 2015. Theme by Way2themes